Anne babalar için 10 düzenleme tavsiyesi

Düzensizlik ve karışıklık ebeveynliği stresli bir hale getirebilir. Fiziksel ve zihinsel dağınıklığı azaltmak hayatınızı daha yönetilebilir hale getirir, hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirebilmeniz için size alan yaratır ve sevdiklerinizle daha çok zaman geçirmenize izin verir.

Ebeveynler için 10 Organizasyon Önerisi

İki dakika kuralı

Eğer bir iş 2 dakikadan kısa zaman alıyorsa onu hemen yapın! Böylesine kısa bir işi yapılacaklar listesine yazmak ve takip etmek için harcayacağınız zamana ve enerjiye değmeyecektir.

Oyuncak kutusuHer eşya için bir yuva yaratın

Birbirleriyle ilişkili malzemeleri bir araya getirerek aynı kapta saklayın. En çok kullandığınız malzemeler ise en kolay ulaşılabilir yerde olmalıdır. Malzemeleri kullanım yerlerine yakın konumlandırmak da önemlidir. Her şeyin yerini etiketlerle üstlerine ya da kaplarına yazabilirsiniz, böylelikle ailedeki herkes neyin nereye gideceğini bilir. Çocuklarınıza da bu alışkanlığı kazandırmalısınız ki onlar da her eşyanın gideceği bir yuvası olduğunu bilsinler.

10 dakikalık toparlanma zamanı belirleyin

Her gece için 10 dakikalık zaman belirleyin, bu süre zarfında çalacak güzel bir şarkı listesi de hazırlayabilirsiniz. Eşyaları ailecek yerlerine koymak ve düzenleme yapmak için her gece 10 dakikalık rutin kazanmış olursunuz. Herkes birlikte çalıştığında hızlı ve eğlenceli olacaktır!

“Bir içeri bir dışarı” kuralını uygulayın

Eve giren her yeni eşya için (örnek olarak yeni bir oyuncak ya da bir parça kıyafet) eski bir eşya evden çıkmalıdır. Çoğunlukla elimizdekilerin %20’sini zamanımızın %80’inde kullanırız. Dolayısıyla yeni bir şey alınca artık kullanmadığınız ya da sevmediğiniz yani hayatınıza zenginlik katmayan bir eşyayı onu kullanabilecek birine verebilirsiniz.

Gidecek eşyalar için bir alan yaratın

Evden atılacak ya da bir başka yere gönderilecek eşyalar için uygun bir alan belirleyin. Girişe yakın bir kutu bu iş için uygun olabilir. Evden çıkarken götürebildiğiniz kadar eşyayı bu kutudan alıp evden uzaklaştırın.

Çocukların ev işlerine yardımcı olmasını sağlayın

Bir tablo oluşturun ve her çocuğunuzun sorumlu olduğu ev işlerini oraya işaretleyin. Unutmayın, çocuğunuzun odayı temizlemekten ve düzenleme yapmaktan anladığı sizin anladığınızdan farklı olabilir, beklentilerinizde olabildiğince açık olun.

Bir aile takvimi kullanın

Eve büyük ebatta ve kolayca görülebilir bir yere takvim yerleştirin ve bu takvim farklı renklerle her ailedeki her bir bireyin günlük rutin ve rutin dışı aktivitelerini listelesin. Takvimden sorumlu kişi her akşam aile üyelerine takvimdeki aktivitelerinin eksik olup olmadığını kontrol ettirsin. Çocuklar aile takvimi ile kendi kişisel takvimlerini senkronize etmeliler. Ben çocukların sadece ödevleri için değil tüm aktiviteleri için takvim kullanmalarının büyük destekçisiyim. Böylelikle büyük resmi daha iyi görebilirler ve zamanlarını daha iyi kullanabilirler.

Lego oyuncaklarLegoları ve küçük oyuncakları bir araya toplayın.

Legoları ve küçük oyuncakları şeffaf ve ağzı kilitli torbalara koyabilir ve üzerini etiketleyebilirsiniz. Büyük ikea mutfak poşetleri ya da şeffaf kutular da işinizi görebilir. Çocuklar belli bir lego setini oynamak istediklerinde kilitli poşeti açarlar ve sonrasında yine aynı etiketli poşete saklarlar.

Güne önceden hazırlanın

Çocuklarınızın sırt çantalarını ve kıyafetlerini bir akşam önceden hazırlamaları alışkanlığını edinmelerini sağlayın. Böylelikle sabah rutininiz kolaylaşacaktır.

Dijital listeler hazırlayın

Eksiklerinizi unutmamak için telefonunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki listelere yazabilirsiniz. Markete ya da alışverişe gitmeden önce çıktı alabilir ve her aile üyesinin kontrol etmesi için buzdolabının üstüne asabilirsiniz. Tabi markete giderken listeyi almayı unutmayın.

Şimdi eşyalarınızı ve etrafınızı düzene koyduğunuza göre arta kalan zamanı eğlenceli aktivitelerle değerlendirebilirsiniz.

Mesela bir “aktivite kavanozu” yapabilirsiniz:
Ailenin her üyesi yapmak istediği üç ya da dört eğlenceli aktiviteyi küçük bir kağıdın üstüne yazar ve kavanoza atar. Sonrasında kavanozdan rasgele seçilen kağıtta yazan aktivite ailecek yapılır!

Kaynak: https://skills4lifeot.com/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir