Bebeklerde Konuşma ve Oynama

bebeklerde konuşma becerisi3 aylıktan başlayıp 18 aylığa kadar geçen süreçte bebeğinizin konuşma kabiliyeti büyük ilerleme gösterir. Okumak ve şarkı söylemek gibi basit ve eğlenceli etkileşim ve oyun fikirleri, bebeklerden konuşma ve dil becerilerini geliştirmesini teşvik edecektir.

Bebek konuşması ve diliyle ilgili beklentiler

Bebekler dil becerilerini farklı hızlarda geliştirir. Bazıları çabucak öğrenirken diğerleri biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir.

Bebeğiniz konuşmayı öğrenmeye başlarken ondan aşağıdakileri duyabilirsiniz:

  • Puhu gibi ötme sesi, çağıltı sesi, ve babıldama
  • Basit sesleri bir araya getirme – örneğin “ba-ba”
  • Kelimeleri taklit etme
  • Başını sallayarak “hayır” ifadesi yapma

12-18 aylık dönemde bebeklerin çoğu ilk kelimelerini söyler. Fakat bu yaşta bu kelimelerin ne anlama geldiğini anlayan yalnızca siz ve yakınınızdaki diğer aile bireyleri olabilirsiniz! Bebeğinizin kelimeleri kulağa henüz tam olarak doğru gelmese de, siz konuştuğunuzda mutlulukla babıldadığını fark edeceksiniz. Ayrıca tanıdığı cisimlerin ismini söylediğinizde parmağıyla bunlara işaret edecektir.

İkinci yaş günü geldiğinde bebeğiniz artık konuşmakta daha becerikli olacaktır. Fakat bazı sesleri doğru şekilde çıkarmakta hala zorlanabilir, örneğin “r” harfi gibi. Onun yerine “v” sesini kullanabilir, örneğin “kırmızı” yerine “kıvmızı” diyebilir.

Konuşma becerilerini teşvik etmek, bebeğinizi dinlemek ve ona tepki vermek kadar kolaydır. Hikayeler, şarkılar, tekerlemeler anlatıp söylemek -hatta çocuğunuza gününüzü anlatmak bile- bebeğinizin konuşmayı öğrenmesine ve pratik yapmasına yardımcı olur. Bu türden tecrübeleri bebeğinizle paylaşmak ayrıca ilişkinizin gelişmesini de sağlayacaktır.

bebeklere kitap okumak

Bebeklerde konuşma süreci çocuktan çocuğa farklı sürelerde gelişir.

Bebeklerde konuşmayı teşvik edecek oyun fikirleri

Çocuklar ne kadar çok kelime duyarsa, o kadar çok kelime öğrenirler.

Aşağıda çocuklarınızı bebek konuşmasına ve dil geliştirmeye teşvik etmek için beraber yapabileceğiniz eğlenceli şeyleri derledik:

  • Evde yapmakta olduğunuz işlerle ilgili bebeğinizle konuşun -bu işlerin sıkıcı olduğunu düşünseniz bile! Örneğin: “Babacık şimdi halıyı süpürüyor ki seni hapşırtan o tozlar gitsin.”
  • Bebeğinizin kelime denemelerini tekrar ederek onu iki taraflı iletişime teşvik edin. Örneğin eğer size “anne” derse siz de ona “annem” diyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin kelimelerini tekrar edip üzerine ekleyebilirsiniz. Örneğin “tren” derse, siz de “evet, kocaman kırmızı bir tren” diyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin babıldamasına ve konuşmasına, onun gözlerinin içine bakıp bol bol gülümseyerek ilgi gösterin.
  • Bebeğinizin ilgisini çeken şeylere tepki verip konuşun. Örneğin bebeğiniz oyuncak treniyle oynamaya başlarsa, siz de “çüf çüf!” diyebilirsiniz.
  • Bebeğinize hikayeler okuyun ve anlatın.
  • Şarkılar ve ninniler söyleyin.
  • Bebeğinizin konuşma çabalarını övün. Örneğin eğer bebeğiniz bir köpeği gösterip adını söylerse, siz de ona “aferin bebeğim, evet, köpek!” diyebilirsiniz.

Bez değiştirme zamanı da bebeğinizle birebir sohbet etmek için çok iyi bir fırsattır. Bu esnada konuşmayı, şarkı söylemeyi ve bezini değiştirirken bebeğinizin yüzüne bakmayı deneyebilirsiniz.

Bebeklerde konuşma ile ilgili endişeler

Eğer bebeğinizin dil gelişimi ile ilgili endişeleriniz varsa –örneğin bebeğiniz babıldamıyorsa veya siz konuştuğunuzda sizi duymuyor veya dinlemiyor gibi geliyorsa- bu konuyla ilgili olarak aile hekiminizle veya çocuk uzmanı doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikir olabilir.

Bazen iletişim becerilerindeki gecikmeler konuşma geriliği, işitme güçlüğü, zihinsel yetersizlik veya otizm spektrum bozukluğu gibi daha ciddi gelişim problemlerinin veya gelişme sorunlarının işaretleri olabilir. Sağlık uzmanları bebeğinizde böyle bir sorun olup olmadığı ve bununla ilgili aile olarak ne yapabileceğinize dair sizi yönlendirecektir.

Kaynak: https://raisingchildren.net.au/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir