Çocuğunuza Teknolojiyi Bilinçli Kullanmayı Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuza Teknolojiyi Bilinçli Şekilde Kullanmayı Nasıl Öğretirsiniz?

Teknolojiyi doğru kullanmak, tamamen serbest kullanmaktan ya da hiç kullanmamaya çalışmaktan daha gerçekçi bir yaklaşım.

Teknoloji çocukların eğitiminin ve günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, çocuğunuzun teknolojinin potansiyel avantajlarını ve zararlarını anlamasına yardımcı olmanız büyük önem taşımaktadır. Çocuklar büyüdükçe teknolojiyi ele alırken siber zorbalık, uygunsuz içeriklere maruziyet, ekran karşısında çok zaman geçirmek ve genel çevrim içi güvenlik sorunları gibi çeşitli zorlukları da göz ardı edemeyiz.

Çocukların güvenli, yaşlarına uygun ve verimli bir deneyim yaşamasını sağlamak için onları kullandıkları teknolojiler konusunda eğitmek çok önemlidir:

  1. Dijital vatandaşlık konusunda en iyi uygulamaları modelleyin ve öğretin

Dijital vatandaşlık, çocuğunuzun hayatının her aşamasında farklı bir şekil alacaktır. Çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim aşamasına bağlı olarak yaşına uygun tavsiye ve hatırlatmalar yapın. Çocuğunuza güçlü şifreler oluşturmanın ve şifrelerini paylaşmamanın önemini, internet’teki yabancıların oluşturabileceği tehlikeleri, güvenilir bilgi kaynaklarını tespit etme ve kullanma yöntemlerini ve sosyal ağlarda diğer insanlara saygılı davranmayı sürekli hatırlatın.

  1. Çevrimiçi medya tüketimini takip edin

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, internet’te geçirilen zaman oyun oynamayı, YouTube’u veya diğer sosyal medya kanallarını kullanmayı ve dizi ya da film izlemeyi içerebilir. Çocuğunuzun yaşı büyükse, sosyal medyada kendisini arkadaş olarak eklemeyi veya profillerini takip etmeyi düşünün. Sosyal medyada onunla bağlantı kurma amacınızın onu gözetlemek değil, onunla etkileşim kurmak ve sosyal medyayı nasıl kullandığını anlamak olduğunu hatırlatın.

  1. Çocuğunuzu internette güvenlik ve çevrim içi gizlilik konularında eğitin

Çocuğunuzu hangi bilgilerin internet’te paylaşmaya uygun olduğu ve hangilerinin uygun olmadığı konusunda eğitin. Ayrıca internet’teki gönderilerinde, yorumlarında ve paylaşımlarında neler söylediğine her zaman dikkat etmesi gerektiğini anlatın. “Gönderiyi yayınla” düğmesine bastığı anda artık gönderiye ne olacağı konusunda çocuğunuzun hiçbir kontrolü yoktur. İnsanların gönderilerin ekran görüntüsünü alabileceğini ve gönderileri silmenin onlardan kurtulmak anlamına gelmediğini hatırlatın. Daha büyük çocuklara, sosyal medya gönderilerinin ruh sağlığına zarar verebileceğini ve hatta gelecekteki çalışma hayatını etkileyebileceğini söyleyin.

  1. İletişim kanallarını açın

Teknoloji ve internet kullanımı noktasında çocuğunuzun hata yapma ve yaşayarak öğrenme ihtimali yüksektir. Bir sosyal medya gönderisi, YouTube videosu veya yabancı bir kişiden aldığı bir mesaj güvende olmadığını veya korku ya da endişe hissetmesine neden olursa her zaman size gelebileceğini söyleyin. Bu deneyimleri öğrenme fırsatları olarak kullanın ve hatalarından öğrenerek olgunlaşmasına yardımcı olun. Hatalar öğrenme sürecinin parçasıdır.

Yazan: Brita Hammer
Kaynak: https://blog.edmentum.com/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir