Çocuklar ve Ekran Süresi

Çocuklar için ekran süresi

Ya hep ya hiç değilse ideal ekran süresi nedir?

Araştırmaların sağlık ve gelişim üzerindeki etkileri hakkında söyledikleri

Teknoloji, çocuklar için harika bir öğrenme ve eğlence kaynağı olabilir. Ancak ekran süresinin ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken sağlıkla ilgili etkileri de vardır.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 3-18 yaşları arasındaki çocukların bir ekranın önünde günde iki saatten fazla harcamamasını tavsiye etmektedir. Uzmanlar 2 yaş ve altındaki çocuklar için ekranın hiç kullanılmamasını tavsiye eder.

Çocuklar artık teknolojiyi daha genç yaşta kullanmaya başladıkları gibi, hem evde hem okulda daha fazla durumda da kullanıyorlar.

Uzmanların tavsiyelerinin nedenlerini daha iyi anlamak, evinizde ekran süresi ile ilgili hangi sınırları belirlemek isteyeceğinize karar vermenize yardımcı olabilir.

Ekran Süresinin Avantajları

Teknolojinin kullanımından kazanılabilecek sayısız fayda vardır. Örneğin, bilgisayarlar araştırma yapmak, çevrim içi matematik oyunları oynamak ve dil becerilerini geliştirmek için kullanılabilir. Televizyon, belgeseller ve diğer eğitim materyalleri gibi eğitim programları sunabilir. Video oyunları el-göz koordinasyonu gibi gelişim becerilerini teşvik edebilir. Hareket kontrollü oyunlardan bazıları dans gibi fiziksel aktiviteleri de teşvik edebilir.

Kısacası, ebeveynlerin akşam yemeğini hazırlamak veya e-postaları yanıtlamak için zaman ayırması gerektiğinde uygun bir bebek bakıcısıdır.

Ekran Süresini Sınırlandırmak İçin Sebepler

Bu avantajlar değerli olsa da, uzmanların ebeveynleri çocuklarının aşırıya kaçmasına izin vermemeye teşvik etmesinin önemli nedenleri vardır.

Bilgisayar oyunları bağımlılığı

Bilgisayar oyunlarının alternatifleri neler olabilir?

Uyku

Meşgul çocuklar için yeterli uyku almak zor olabilir. Genellikle hafta içi ev ödevlerine ve okul sonrası aktivitelerine, hafta sonları ders dışı aktivitelere ve sporlara katılırlar. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi’nin söylediğine göre çocukların günde ortalama 3-4 saat televizyon izlediği göz önünde bulundurursak, ekran süresi kolayca uyku süresine taşabilir.

Dahası, elektronik uyarılmanın hem uykuya dalma hem de uykuda kalmaya engel olduğu gözlemlenmiştir.

Sosyal Etkileşim

Bir birey bilgisayar, oyun ve TV gibi teknolojileri kullandığında, başkalarıyla etkileşime girmez. Ailecek geçirecek kaliteli zamanlar bulmak çoğu aile için zor olabileceğinden, teknolojinin bu anları azaltmasına izin vermemek gerekir.

Ailecek film gecesi yapmak ya da birlikte video oyunu oynamak eğlenceli olsa da, gerçek şu ki, ekran zamanı daha az yüz yüze etkileşim demektir.

Sosyal Farkındalık

Los Angeles California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir grup altıncı sınıf öğrencisi üzerinde çalışırken çarpıcı bir keşifte bulundular.

“Computers in Human Behavior” dergisinde yayımlanan çalışmaları, beş gün boyunca ekran saati olmayanların, insan duygularını okumakta, teknolojiye düzenli erişimi olan çocuklardan önemli ölçüde daha iyi olduğunu buldu.

Televizyon mu? Kitaplar mı?

Kitaplar ve ekranlar birbirine rakip midir?

Dikkat Problemleri

Çalışmalar, çok fazla ekran zamanının dikkat problemleriyle ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Iowa Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma, bunu özellikle dikkat etmekte zorlanan veya dürtüsel davranmaya meyilli çocuklar için doğru olduğunu buldu. Video oyunları, araştırmanın temel odak noktasıydı. Ancak araştırmacılar herhangi bir elektronik medyanın da benzer etkileri olabileceğini belirtiyorlar.

Okul Ödevi

Çok fazla televizyon izleyen çocukların notlarının düşük olması ve daha az kitap okuması daha olasıdır. Dahası, araştırmalar çocukların ekran süresinin azaltılmasının çocukların sağlığını ve notlarını iyileştirebileceğini göstermiştir.

Fiziksel Aktivite

Daha fazla ekran süresi, fiziksel aktivitenin azalması ve çocuklarda daha yüksek obezite riski ile ilişkilendirilmiştir.

Reklam ve Uygunsuz İçerik

Birçok televizyon programı cinselliği, şiddeti, uyuşturucu ve alkol kullanımını göstermektedir. Aynı zamanda birçok reklam güçlü ve çekici yöntemlerle çocukların abur cubur, oyuncak gibi şeyleri istemelerini sağlamak için tasarlanmıştır.

Teknolojiyi Sınırlandırmanın Yolları

İtiraf etmek gerekir ki, çocuklarınız sıkılmaktan şikayet ettiklerinde TV’yi açmak veya bir video oyunu oynamalarına izin vermek kolaydır. Ancak, eğer isterseniz alternatif eğlence biçimleri bulma konusunda her zaman birçok seçenek vardır.

Geleneksel oyunlar çocuklar ve aileler için alternatif olabilir

Geleneksel oyunlar çocuklar ve aileler için alternatif olabilir.

Bu önemli ipuçlarından bazılarını aklınızda tutarsanız, çocukların teknolojiyi kararında kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

  • Çocuğunuzun odasına TV koymayın. Yatak odasında televizyona sahip olmak, düşük test skorları, uyku problemleri ve obezite gibi bir takım problemlerle ilişkilendirilmiştir.
  • Kapatın. Çocuklar belirli bir programı izlemiyorsa televizyonu kapatın. Yemek zamanlarında ve özellikle de ders çalışırken veya ev ödevlerini yaparken TV’yi kapalı tutun.
  • Çocuğunuzun bir video oyunu veya televizyon programı seçmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun ne izlediğini veya ne oynadığını bilmenin en iyi yolu bir şov veya bir oyun seçmesine yardımcı olmaktır. Yeni bir aile filmi veya oyunu seçerken yorumları okuyun, ön izlemeleri izleyin veya diğer ebeveynlere sorun. Her şeyden önce, çocuğunuzu tanıyın ve neyin uygun olduğuna dair kendi içgüdülerinize güvenin.
  • Zaman sınırları koyun. Günde bir saat TV ve video oyunları olsun ya da haftada birkaç saat olsun, çocuğunuzun teknolojiyle geçirdiği zamanı sınırlayın. Daha da önemlisi, kararlı olun ve belirlediğiniz zamanlara sadık kalın.
  • Teknoloji tabanlı faaliyetlere alternatifler tercih edin. Ailenizle birlikte vakit geçirmenin harika bir yolunu bulun; örneğin masa oyunları oynamak ya da açık havada eğlenmek gibi.

Sonsöz

Teknoloji harika fırsatlar sunsa da sağlık ve esenliği olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuklarınızı ekranı kapamaya teşvik ederken, onlara iyi bir örnek oluşturabileceğinizi unutmayın. Kendi ekran sürenizi de sınırlamayı deneyin ve tüm aile için teknoloji merkezli olmayan etkinlikler oluşturmak için elinizden geleni yapın.

Kaynak: https://www.verywellfamily.com/kids-and-technology-when-to-limit-it-and-how-621145


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

 

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir