Çocuklar ve Teknoloji: Dijital Çağda Ebeveynlere Tavsiyeler

Çocuklar ve Teknoloji​​”Dijital bir dünyada” büyüyen çocukların “dijital kullanım” ve “dijital okuryazarlık” gibi kavramları sağlıklı bir şekilde öğrenmeleri gerekir. Ebeveynler bu becerilerin öğreniminde önemli rol oynar.

Sürekli Değişen Dijital Ortamı Yönetmelerinde Ailelere Yardımcı Olacak Amerikan Pediyatristler Akademesi’nin Tavsiyeleri

  • Ailenize özel bir “medya kullanım planı” yapın.

Medya ortamlarından aile değerlerinize ve ebeveynlik tarzınıza uygun olarak faydalanmalısınız. Medya dikkatlice ve düzgün şekilde kullanılırsa günlük hayatı zenginleştirebilir. Öte yandan uygunsuz veya düşüncesizce kullanıldığında yüz yüze etkileşimler, aile zamanı, dışarıda oynamak, egzersiz yapmak, dinlenme ve uyku zamanları gibi önemli faaliyetlerin yerine geçebilir. Eğer isterseniz HealthyChildren.org/MediaUsePlan adresinden kendinize bir medya planı oluşturabilirsiniz.

  • Medyayı çocuğunuzun hayatındaki diğer ortamlardan biri gibi değerlendirin.

Hem gerçek hem sanal ortamlarda aynı ebeveynlik kaideleri geçerlidir. Sınırlar koyun; çocukların hem sınırlara ihtiyacı vardır, hem de aslen sınırlar belirlenmesini beklerler. Hem çevrim içi hem de çevrim dışı dünyada çocuklarınızın arkadaşlarını tanıyın. Çocuğunuzun hangi platformları, yazılımları ve uygulamaları kullandığını, internette hangi sitelere girdiğini ve çevrim içi olduklarında neler yaptıklarını bilin.

  • Sınırlar koyun ve çevrim dışı oyun oynamayı teşvik edin.

Medya kullanımı da diğer tüm faaliyetler gibi makul sınırlar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yapılandırılmamış ve çevrim dışı oyunlar yaratıcılığı geliştirir. Özellikle çok küçük çocuklar için elektronik ortamlardan uzak oyunları öncelikli hale getirin.

Beraber oynanan sanal oyunlar sportmenliği ve doğru oyun davranışlarını öğretmek için fırsat sunacaktır.

  • Ekran başında hep yalnız zaman geçirilmemeli.

Ebeveynler için dijital okuryazarlıkÇocuklarınız ekran başındayken onlarla beraber izleyin, beraber oynayın ve beraber etkileşim kurun. Böyle yapmak sosyal etkileşimleri, bağ kurmayı ve öğrenmeyi teşvik edecektir. Çocuklarınızla beraber bilgisayar oyunu oynayın. Beraber oynanan sanal oyunlar sportmenliği ve doğru oyun davranışlarını öğretmek için fırsat sunacaktır. Onlarla birlikte bir eğlence programı seyredin, böyle yaparak kendi hayat tecrübelerinizi ve bakış açınızı –ve elbette rehberliğinizi- çocuklarınızla paylaşma fırsatı bulabilirsiniz. Çevrim içi dünyada sadece onları takip etmekle kalmayın, onlarla etkileşime de geçin. Böylece hem neler yaptıklarını anlayabilir, hem de sanal dünyalarının bir parçası olabilirsiniz.

  • İyi bir rol modeli olun.

Çevrim içi dünyada kibar ve görgülü olmayı gösterin ve öğretin. Çocuklar her şeyi taklit ederek yaptıklarından siz de kendi medya kullanımınızı sınırlandırın. Aslında bir ekrana bakarak vakit geçirmek yerine çocuklarınızla etkileşime geçerek, onlara sarılarak ve onlarla oyunlar oynayarak siz de çocuklarınıza daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

  • Yüz yüze iletişim kurmanın kıymetini bilin.

Çok küçük yaştaki çocuklar için en iyi öğrenme yolu iki taraflı iletişim kurmaktır. Karşılıklı “konuşma zamanı” geçirmek dil gelişimi için elzemdir. İletişimler yüz yüze olabilir ya da seyahat halindeki veya uzaktaki bir ebeveynle veya büyükleri ile video sohbeti yapılabilir. Araştırmalar karşılıklı konuşmanın dil gelişimini “edilgen” dinleme yöntemlerine ya da bir ekranla kurulan tek yönlü etkileşime nazaran çok daha kuvvetli şekilde geliştirdiğini göstermiştir.

  • En genç aile bireyleriniz için dijital medya kullanımını sınırlandırın.

18 – 24 aydan küçük bebeklerinizi video sohbet hariç diğer tüm dijital medyadan uzak tutun. Yaklaşık 2 yaşındaki çocuklarınızla birlikte dijital medyada video izleyebilirsiniz, çünkü bu yaşta çocuklar izleyerek ve sizi dinleyerek öğrenirler. Okul çağına gelmemiş, 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklarınızın ekran başında geçirdikleri süreyi günde 1 saat kaliteli içerik ile sınırlandırın. Bu yaştaki çocuklar söz konusu olduğunda en iyisi onlarla beraber seyretmektir. Bu çocuklar ekranda gördüklerini gerçek dünyada yeniden tecrübe ettiklerinde en iyi şekilde öğrenirler. Yani eğer Büdü “D” harfini öğretmişse, siz de daha sonra yemek yerken veya çocuğunuzla zaman geçirirken bu harfi tekrar edebilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak Bebekler ve Çocuklar İçin Sağlıklı Medya Kullanım Alışkanlıkları’na göz atabilirsiniz.

  • Teknolojisiz yaşam alanları oluşturun.

Ailece yenen yemekleri, diğer aile ve sosyal toplanmaları ve çocukların yatak odalarını ekransız olacak şekilde düzenleyin. İzlenmediği zaman televizyonu kapatın, zira arka plandaki TV gürültüsü çocuğunuzla yüz yüze etkileşiminizi sekteye uğratabilir. Cihazları gece ve çocuğunuzun odası dışında bir yerde şarj ederseniz, uyumaları gereken zamanda ellerinde cihazlarla oturmak isteseler de bunu yapamazlar. Bu değişiklikler ailece birlikte geçirilen zamanları, sağlıklı yeme alışkanlıklarını ve daha iyi bir uykuyu beraberinde getirecektir.

İzlenmediği zaman televizyonu kapatın, zira arka plandaki TV gürültüsü çocuğunuzla yüz yüze etkileşiminizi sekteye uğratabilir.

  • Teknolojiyi duygusal bir emzik gibi kullanmayın.

Bilgisayar Kullanan ÇocuklarMedya ortamları çocukları sessiz ve sakin tutmakta çok etkili olabilir, fakat çocuklara sakin olmayı öğretmenin tek yolu asla onlar olmamalıdır. Çocuklara kuvvetli duyguları tanımayı ve onlarla başa çıkmayı, sıkıntıyla başa çıkacak yollar bulmayı, derin bir nefes alıp sakinleşmeyi, sorunları konuşarak çözmeyi ve duygularını yönlendirecek farklı stratejiler geliştirmeyi öğretmek gerekir.

  • Çocuklara göre uygulamalar – Ödevinizi yapın.

80.000’den fazla uygulama “eğitimsel” olarak etiketlenmiş durumdadır, fakat bunların gerçek kalitesi hakkında araştırmaların sayısı çok azdır. Bir ürünün “etkileşimli” olarak sunulabilmesi için kullanıcıdan “dokunmaktan ve kaydırmaktan” daha fazlasını istemesi gerekir. Çocuklarınız için en iyi tercihleri yapmak istiyorsanız, Common Sense Media gibi kuruluşların yaş gruplarına göre yaptıkları uygulama, oyun ve program değerlendirmelerine bakabilirsiniz.

  • Genç yaştaki çocuğunuzun çevrim içi olması normaldir.

Çevrim içi ilişkiler normal ergenlik gelişiminin birer parçasıdır. Sosyal medya, hayatı keşfeden ve kendileri ve yetişkinleri dünyasındaki yerleri hakkında yeni şeyler öğrenmeye çalışan gençlere bu konuda yardımcı olabilir. Sadece hem gerçek hem de çevrim içi dünyada çocuğunuzun düzgün davrandığından emin olun, yeter. Gençlerin çoğunun bir çevrim içi platformun “gizlilik” ayarlarının olup biteni aslında “gizli” hale getirmediğinden haberi yoktur, ve çevrim içi dünyada paylaşacakları resimlerin, düşüncelerin ve davranışların sonsuz dek dijital ayak izlerinin bir parçası haline geleceğini bilmezler. Genç yaştaki çocuğunuzla iletişim hatlarını açık tutun ve soruları ya da endişeleri ile ilgili olarak yanlarında olduğunuzu hissettirin.

  • Çocuklarınızı gizliliğin önemi, kötü niyetli kişiler, ve cinsel içerikli mesajlaşmalar ile ilgili uyarın.

Gençlerin, başkaları ile bir kez paylaşacakları bir içeriği bir daha asla tam olarak silemeyeceklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Bu türden içerikler arasında uygunsuz resimlerin paylaşılması da vardır. Ayrıca gençler gizlilik ayarlarını kullanmayı bilmiyor olabilirler ya da kullanmamayı tercih edebilirler. Bu yüzden cinsel istismar suçlularının genelde sosyal ağları, e-postayı ve çevrim içi oyunları kullanarak çocukları istismar etmeye çalıştıkları hakkında uyarılmaları gerekir.

  • Unutmayın: En nihayetinde çocuk bunlar.

Çocuklar medyayı kullanırken hatalar yapacaktır. Sorunları duygudaşlık ile çözmeye ve hataları birer öğrenme fırsatına çevirmeye çalışın. Öte yandan yapmış olabilecekleri cinsel içerikli mesajlaşma, zorbalık ya da kendilerine zarar verirken çektikleri resimlerin paylaşılması gibi bazı hatalar ileride gerçekleşebilecek daha önemli olayların alameti olabilir. Ebeveynler çocuklarının davranışlarını dikkatlice izlemeli ve eğer gerekliyse çocuk doktoru da dahil olmak üzere profesyonel yardım almalıdır.

Medya ve dijital cihazlar günümüzde dünyamızın ayrılmaz birer parçası haline gelmiştir. Bu cihazların faydaları, eğer düzgün ve dozunda kullanılırsa, çok büyük olabilir. Öte yandan araştırmalar aile, arkadaşlar ve öğretmenler ile birlikte geçirilen zamanın, çocukların öğrenme ve sağlıklı gelişimine katkısının çok önemli ve bu cihazlara göre çok üstün olduğunu göstermiştir. Önceliği yüz yüze etkileşime verin ve medya ve teknolojiden oluşan bir sisin arkasında kaybolmayın.

Kaynak: https://www.healthychildren.org/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir