Dikkat dağınıklığı

Dikkat Dağınıklığı

Hafıza ve zihin olgusu küçük yaşlardan itibaren gelişime başlar. Çocuklar kendi benliklerini bilmezken bile zihin her daim devrededir. İlk kelimelerin öğrenilmesi, atılan ilk adımlar ve ilk tepkiler zihnin temel ürünleridir. Bununla beraber çocuğun refleksleri de gelişim gösterir. Bir bütün olarak çalışan zihin ve hafıza için dikkat da çok önemlidir.

Dikkat dağınıklığı denen durum zihnin en aktif dönemi olan çocuklukta ortaya çıkar. Hem tıbbi olarak hem de sosyal olarak birçok tanımı mevcuttur. Tanımların her biri dikkati ve dikkat dağınıklığını farklı açılardan inceler. Çocukluk evresinde başlayan ve engelleyici herhangi bir yönteme başvurulmazsa yetişkinlikte de devam eden bu durumu yazının devamında detaylı olarak açıkladık.

Dikkat Dağınıklığının Belirtileri Nelerdir?

Dikkat dağınıklığı çok küçük yaşlarda kendini belli etmeye başlar. Birçok anne baba buna yaramazlık ya da hareketlilik diyebilirler. Bu durumun çocuğun doğal davranışları ile karıştırılması sık görülen bir hatadır. Dikkat dağınıklığı sanıldığı gibi sadece okulda ortaya çıkmaz. Çocukların dersten sıkılması normal bir davranışken dikkat dağınıklığı ile karıştırılır.

Günlük rutinindeki faaliyetleri yaparken sorun yaşaması ise dikkat dağınıklığı belirtisiyken normal bir davranış olarak görülür. Yani bazı kavramlar yanlış anlaşıldığından iç içe girmiş durumdadır. Dikkat dağınıklığına sahip çocuklardaki belirtiler ise şu şekilde genellenebilir.

Eğer Bu Davranışlar Varsa;

Çocuğunun yemek yerken sıkılıyor ve sürekli başka faaliyetlere yöneliyorsa, bir hikayeyi sonuna kadar dinlemek ya da bir şey izlemek onun için çok zorsa, sürekli olarak yeni oyunlara ve oyuncaklara ihtiyaç duyuyorsa, eşyalarını sürekli kaybediyor ya da koyduğu yeri unutuyorsa, konuşurken göz teması kurmakta zorlanıyor ve sizi dinlemek dışında hareketlere başvuruyorsa çocuğunuzda yüksek oranda dikkat eksikliği mevcuttur. Bu durum önüne geçilmediği takdirde çocuğun okul hayatını ileriki zamanlarda da iş hayatını etkileyecektir.

Dikkat Dağınıklığı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Bu sorunu çözmenin en temel adımı sorunu tespit etmektir. Dikkat dağınıklığı teşhisini sadece kendiniz koyamazsınız. Bu konuda uzman olan kişilerin de görüşünü almanız gerekir. Sonraki aşamalarda ise çocuğun bu durumuna göre yeni davranışlar geliştirmelisiniz. Israrcı olmak, çocuğa ceza vermek ya da kızmak çocuğun zararına olan hareketlerdir. Böyle durumda olan çocuklara son derece sabırlı davranmak gerekir. Çocukların ilgisi olan faaliyetler ön plana çıkartılmalıdır.

Oyun Terapisi ile Dikkat Dağınıklığına Çözüm

Oyun oynamak çocukların vazgeçemediği bir aktivitedir. Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar bile oyun söz konusu olduğunda uzun süre aynı işi yapabilirler. Bu sorunu çözerken de çocuğun sevdiği oyunlar öğrenilir.

Oyun ve yemek, oyun ve ders, oyun ve kitap okuma gibi faaliyetler birleştirilir. Çocuğun yaptığı işten keyif alması sağlanır. Böylece dikkat süresi uzayacak ve çocuk için zor olan işler kolaylaşacaktır. Yalnız bırakılan çocuk sorunun ne olduğunun farkına varamaz. Anne baba desteği de bu konuda önemlidir.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir