Doğayı Korumak İçin 8 Adım

Öğrencilerin ve herkesin yapabileceği bir şeyler var!

Dünyanın dört bir yanında öğrenciler kendi derslerinin yanında bir de şu hayatta nasıl bir fark yaratabileceklerini öğrenmekle meşguller. Bunun için hem sosyal sorunlara yönelik sınıflara ve kulüplere katılıyorlar, hem de en önemli sorunlarla ilgili kendi araştırmalarını yapıyorlar. Son yıllarda en çok popülerlik kazanan konular ise doğanın korumak ve kaynakların doğru kullanımı ile ilgili olanlar.

Daha mezun olup da mesleğine başlayamamış bir öğrenci olsanız bile, dünya dediğimiz bu gezgeni korumak için sizin bile yapabileceğiniz çok şey var. İster öğrenci olun ister mesleğinizin başında olun, fark etmez: Tek bir birey olarak yapacaklarınız bile fark yaratabilir. Buna inanmakta güçlük çekiyorsanız, ilgili kaynakları araştırıp tek bir insanın bile dünya kaynakları üzerinde ortalamada nasıl bir etkisi olduğunu hesaplayabilirsiniz. Böyle yaparak dünya üzerindeki kendi etkiniz hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.

Geri dönüştürülebilir ürünler1. Geri Dönüşümlü/Yeniden Kullanılabilen Pazar Torbaları Kullanın

Çöpe atılan naylon market poşetleri çöp alanlarında veya doğanın başka yerlerinde birikirler. Bu torbalar, üzerlerinden geçen hayvanların ayaklarına ve boyunlarına dolanarak hareket etmelerine ve yiyecek bulmalarına engel olabilir. Ya da poşetleri yiyecek sanarak yutmaya çalışan hayvanların boğazlarına takılarak boğulmalarına sebep olabilir. İster yiyecek ister kıyafet veya kitap alıyor olun, alışverişinizde geri dönüşümlü torbalar kullanın. Böyle yaparak doğaya atılan çöp miktarını azaltabilir ve hayvanların poşetlerle etkileşimini azaltabilirsiniz. Ayrıca marketten poşet almak yerine kendi getirdiğiniz geri dönüşümlü/yeniden kullanılabilir pazar torbalarını kullanarak ekonominize de katkıda bulunabilirsiniz. Bu torbalar alışveriş harici işlere de işinize yarar. Taşınırken geri dönüşümlü torbalar kullanan insanlar olduğunu biliyor muydunuz?

Eğer pazar torbalarınızı evde unuttuysanız, alışverişe başlamadan önce yeni bir tane alın. Daha da iyisi, birkaç torbayı arabanızın bagajına koyun, böylece yanınızda onlar olmadan evden ayrılmamış olursunuz (bagaja koymayı unutmayın yeter!). Eğer kendinizi naylon poşet kullanmak zorunda olduğunuz bir durumda bulursanız, işiniz bittiğinde atmak yerine onları biriktirin. Alışverişe bir daha çıktığınızda da onları yeniden kullanın. Yeter ki naylon poşetleri işleri bitti diye alelacele çöpe atmayın. Naylon poşet kullanımını yasaklayan veya ücrete tabi tutan ülkeler var. Geri dönüşümlü torbalar kullanmak hem doğayı hem cebinizi korur!

2. Mümkün Olduğunca Az Yazıcı Çıktısı Alın

Hepimizin eğitim hayatında okunacak olan konunun çıktısını alıp getirmemizi isteyen bir öğretmen olmuştur. Ya da 10 sayfalık bir makalenin kâğıda basılmış halini sınıfa getirmenizi isteyen bir hoca! Eğer kendi öğrencilik hayatınızı bir şekilde bunlarla karşılaşmadan geride bıraktıysanız, bunları çocuklarınızdan isteyecek öğretmenlerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar iyi güzel de, hocalar bu kadar fazla kâğıt tüketmenin doğaya zararlı olduğunu anlamıyor gibi duruyorlar.

Peki siz ne yapabilirsiniz? Öğretmenden sınıfa bir laptop veya e-kitap okuyucu getirmek için izin isteyebilirsiniz, böylece kâğıt kullanmadan okuma yapılabilir. Eğer hoca izin vermezse, sayfanın her iki tarafına da çıktı alarak harcanan kağıt miktarını azaltabilirsiniz. Uzun bir ödev teslim etmeniz gerekiyorsa profesörünüze kâğıdın iki tarafını da kullanıp kullanamayacağınızı sorun ve neden bunu sorduğunuzu da açıklayın. Çoğu hoca doğayı korumak fikrine önem verir, ve eğer kendinizi düzgünce ifade ederseniz iki taraflı çıktı için size izin verecektir.

3. Geri dönüşüm kullanın

Geri Dönüşüm Kutuları

Doğayı korumak için geri dönüşüm kutularını kullanın

Geri dönüşüm kutularını kullanmak çok basit bir iş olduğu halde çoğu insan bunu yapmıyor. Çöp işleme şirketleri ve belediyeler çoğu yerde geri dönüşüm hizmetleri sunar, bu yüzden aslında geri dönüşüm sistemlerine erişmek düşündüğünüzden daha kolaydır. Geri dönüşüm yapmak, çöpünüzü atarken bir çöp kovasına bir şeyler atmak kadar kolay bir iştir! Ayrıca öğrencilerin kaldığı çoğu yurtlarda öğrencilere özel geri dönüşüm hizmetlerini vardır. Bazı yerlerde hemen her çöp kovasının yanı başında geri dönüşüm için özel çöp konteynerleri bulunur. Geri dönüştürülebilir çöpleri çöp kovasına atmak yerine, bir adım fazladan atıp geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.

4. Yeniden Kullanılabilir İçecek Kapları/Şişeleri Kullanın

Kutularca içecek alacağınıza, istediğiniz içeceğin büyük ambalajından alıp, yanınızda taşıyabileceğiniz şık bir şişeye koyabilirsiniz. Bu şekilde hem doğaya yardımcı olursunuz hem de büyük ambalajlı ürün alarak ekonomi yaparsınız. Çoğu üniversite kampüsünde hem içme suyu hem de farklı gazlı içeceklerin soğutuculu ve ısıtıcılı sebilleri vardır. Ambalajlı veya şişeli bir ürün alsanız bile içeceğiniz bittikten sonra gün içinde bu şişeyi yeniden doldurabilirsiniz. Çoğu restoran ve kafe yeniden doldurabileceğiniz bardak ve şişelerle servis yapmaktadır. Eğer sürekli gittiğiniz bir restoran veya kafe varsa, bu çeşit bardak ve şişelerden alarak atık miktarını azaltabilirsiniz. Starbucks gibi çok sayıda kafe bu şekilde şişe ve bardak kullanan müşterilerine indirim yapmaktadır. Hem doğayı korumak hem paranızı korumak mı? Kazan-kazan diye buna denir.

Not kağıtlarını çöpe atmayın5. Not Tuttuğunuz Kağıtları Atmayın

Sömestr bittiğinde öğrenciler genelde ellerinde artık ihtiyaçları olmayan not defterleri ve kağıtları ile kalırlar. Üstelik bunların da çoğu kendi uzmanlıkları ile ilgili olmayan genel dersler üzerinedir. İyi haber şu ki genel ders öğretmenleri müfredatlarını çalıştıkları lise/üniversitenin yönetmeliklerinde belirlenen konularla uyumlu olacak şekilde belirlemek zorundadır. Bunun anlamı şudur: Bir sonraki sene gelecek olan yeni öğrenciler sizin geçen sene öğrendiğiniz derslerin aynılarını görecektir. Eğer notlarınızı güzel tuttuysanız, öğretmeninizden sizi seneye gelecek öğrenciler ile irtibatlandırmasını isteyin, böylece notlarınızı onlara verebilirsiniz.

Bu notlar yeni öğrencilere, öğrendikleri şeyi başka bir öğrencinin cümleleri ile pekiştirme şansı vererek yardımcı olacaktır. Bazı konuları öğretmenin cümlelerinden farklı cümlelerle öğrenmek çok faydalı olabilir. Öğretmenin değişip değişmediğine veya konuyla ilgilenecek zamanı olup olmamasına bağlı olarak, bu öğrencileri sizin gidip kendiniz bulmanız gerekebilir. Sizinle aynı bölümde okuyan diğer öğrencilere yardımcı olmak size kendinizi iyi hissettirir.

Notlarınızı çevrimiçi öğrenci platformlarında da duyurabilirsiniz. Bazı öğrenciler notlarınızı satın alma fikrine sıcak bakabilir ama ücretsiz vererek onlara yardım etmenin de keyfi ayrı olacaktır. Benim şahsen katıldığım halk lisesi derslerinde, son sene öğrencileri kulübünün böyle kaynaklar için ayırdıkları bir odaları vardı. Öğrencilerin not defterlerine de bir bölüm ayırmışlardı. Buradaki kullanılmış kaynak kitapları ödünç almak mümkündü ve bu kitapların çoğu beraberinde küçük not defterleri veya içlerinde tutulmuş güzel notlar içeriyordu. Siz de okuduğunuz lise veya fakültede böyle organizasyonlar var mı yok mu araştırabilirsiniz. Eğer notlarınızı verecek kimse bulamazsanız, en azından kullandığınız not kağıtlarını geri dönüşüme sokabilirsiniz.

6. Elektriği Boşa Yakmayın

Doğayı korumak için normal ampuller yerine enerji tasarruflu ampuller kullanın. Bu ampuller daha uzun süre dayanarak biraz tasarruf etmenizi sağlarlar (en ufak tasarruflar bile birike birike fark yaratır). Kullanmadığınızda lambaları, televizyonu ve diğer elektrikli aletleri kapatmayı unutmayın. Gerek olmadığında klimayı yüksek ayarda çalıştırmayın. Bu konuya özellikle mevsim geçişlerinde dikkat edin. Serinlemek için camlarınızı açabilir, biraz ısınmak için iki kat giyinebilirsiniz.

7. Suyu İsraf Etmeyin

Su aslında farkında olmadan çok israf ettiğimiz bir kaynaktır. Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatın. Siz içine girip saçlarınızı yıkamaya hazır olana kadar duşu açmayın. Kirli tabaklarınızı yıkarken suyu idareli kullanın. Eski alışkanlıklarınızı değiştirmek hem size hem doğaya fayda sağlayacaktır.

8. Arabanız Varsa Bile Toplu Taşımayı Değerlendirin

Araçlar doğaya zararlıdır. Toplu taşıma kullanmak, yürümek veya bisiklete binerek okula veya işe gitmek, hem doğayı hem de bütçenizi korumak için daha uygun yöntemlerdir. Ayrıca biraz da egzersiz yapmış olursunuz. Eğer illa aracınızla gitmeniz gerekiyorsa, sınıf veya iş arkadaşlarınızdan sizin yakınlarınızda oturanlarla irtibat kurabilirsiniz. Beraber gidip gelerek hem benzin masraflarını paylaşabilir hem de sırayla sürerek biraz rahat edebilirsiniz. Hem herkesin ayrı ayrı arabasıyla gidip gelmesinden daha ucuz olur hem de arkadaşlarınızla biraz sohbet edip yakınlaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.fastweb.com


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir