Düşünme Becerileri Atölyesi

Bu programın genel amacı öğrencilere düşünmenin çeşitli yöntemlerini öğreterek bir konuya, bir soruna ya da bir duruma yönelik düşünürken farklı bakış açıları geliştirebilmelerini ve geniş bir düşünce yelpazesi edinmelerini sağlamaktır. Ayrıca, öğrencilerin sistematik düşünebilme ve sorun çözme becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlara ulaşabilmek için her hafta ABD’de alanında lider yayın evlerinin kaynakları kullanılarak düşünme becerileri etkinlikleri yaptırılmaktadır. Bu etkinlikler, sözel, şekilsel örüntü örnekleri, analojiler, figür kopyalama, gizli nesne bulma, parça-bütün ilişkisi kurma örnekleri, mantık hataları, labirentler, koordinatlı nokta birleştirme ve matris mantık soruları gibi öğrencilerin yüksek zihinsel süreçler yaşamalarına imkan sağlayan etkinliklerdir.

Derslerin ilk bölümünde öğrencilere hem esnek düşünmelerini geliştirmek hem de görsel dikkat seviyelerini artırmak amaçlı etkinlikler yapılır. Öğrenciler bu etkinlikleri yaparken dikkatli olma ve dikkati sürdürme, problem çözme, kısa süreli hafıza, strateji geliştirme, bakma ile görme arasındaki farkı anlama, kalıplara sığmadan düşünme gibi beceriler gösterirler. Genelde öğrencilerin motivasyonunu artıran bu etkinlikler bazen arkadaşlarıyla sağlıklı bir rekabet duygusu yaşamalarını bazen de grup halinde çalışarak grup arkadaşlarıyla işbirliği içinde çalışmalarına katkı sağlar. Öğrencilere farklı etkinlik türlerinden yaptırılması, onlara düşünme becerilerini geliştirmenin değişik yollarının olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Akıl yürütme ve problem çözme becerileri üzerine kurulmuş bu etkinliklere zaman harcayan öğrenciler farkında olmadan ciddi bir zihin enerjisi harcayarak, çok yönlü düşünme süreci yaşamaktadırlar.

Öğrenciler bu etkinlikler ile birlikte; parçadan bütüne gidebilme, varsayımda bulunabilme, strateji geliştirme, parçalar arası ilişkileri kavrayabilme, bilgiyi kullanma ve manipüle etme becerilerini geliştirmektedir. Bu süreç öğrencilerin akıl yürütme, stratejik ve sistematik düşünme becerilerini geliştirdiği için, öğrencilerin gerçek hayatta birer etkili sorun çözücü olabilmelerine katkı sağlamaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir