İş Dünyasında Başarı İçin Stratejik Düşünme Neden Önemlidir?

stratejik düşünmeStratejik düşünme, bir şirketin daha başarılı olmak için hangi eylemleri yapmayı planladığına dair bir dizi karar vermeyi içerir. Bir şirket genellikle yılda bir kez stratejik planlama sürecinden geçer ve temel olarak yönetim ekibinin gelecek yıl kullanması için bir rehber kitap niteliği taşıyan bir belge oluşturur. Şirketler, stratejik düşünmeyi yıl boyunca devam eden, sürekli bir süreç haline getirmek için çaba göstermelidir. Stratejik düşünmenin merkezinde, rekabet pazarındaki büyük değişimleri öngörme ve gelişen fırsatları belirleme yeteneği yer alır.

Kaynak Sınırlamaları

Sınırlı para, insan ve zaman kaynaklarıyla çalışmak tüm işletmeler için, hatta dev şirketler için bile hayatın bir gerçeğidir. Stratejik düşünme, bir işletme sahibinin bu kaynakları en etkili şekilde nasıl kullanacağını belirlemesini ve şirketi hedeflerine doğru ilerletmesini sağlar. Stratejik düşünme, yönetim ekibini başarılı olma olasılığı en yüksek pazarlara odaklar. Stratejik düşünme, şirketin yüksek maliyetli hatalardan kaçınmasına yardımcı olur. Örneğin bir bölgede yeterli müşteri sayısına ulaşmadan o bölgede yeni bir mağaza açmasını önleyebilir.

Değişen Ortam

Her işletme değişimden etkilenir. Yeni rekabet tehditleri ortaya çıkar. Ulusal ve yerel ekonomideki değişimler, bir şirketin müşterilerinin para harcama gücünü etkiler. Malzeme fiyatları veya stok maliyetleri beklenmedik şekilde yükselir. Ortam aynı zamanda fırsatlar da yaratır. Yeni pazarlar açılır. Rakiplerin bocalaması, onlardan pazar payı almak için fırsatlar yaratabilir. Stratejik düşünme, bu değişimlere hazırlanmayı ve onlarla başa çıkmak için planlara sahip olmayı içeren bir düşünme yapısıdır. Hızlı tepki vermek, şirketin fırsatlardan yararlanmasını ve öngörülemeyen olumsuz olayların zararını en aza indirmesini sağlar.

Rakiplerin Güçlü Yönlerini Yakalama

İş dünyası geleneksel olarak satranç oyunuyla karşılaştırılmıştır ve bu karşılaştırmada sonucu satranç taşlarının stratejik hamleleri belirlemiştir. Bu karşılaştırma sadece kısmen doğrudur, çünkü iş dünyasında iki taraf oyuna aynı sayıda taşla başlamaz ve tahtanın büyüklüğü sürekli değişir. Stratejik düşünme konusunda becerili olan şirketler, işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini sürekli olarak önemli rakiplerinin güçlü ve zayıf yönleriyle karşılaştırır. Daha güçlü ve daha iyi sermayeye sahip rakiplere saldırmak için doğru zamanı ve en iyi araçları bulmaya çalışırlar. Ürünlerini, hizmet seviyelerini ve pazara gönderdikleri mesajı geliştirebilecekleri noktalara eleştirel bir şekilde bakarak satranç tahtasında avantaj sağlamaya çalışırlar.

Büyüme İhtiyacı

İşletmeler sürekli bir büyüme baskısı altındadır. Büyüme, işletme sahipleri için daha yüksek kârlılık ve daha fazla getiri anlamına gelir. Aynı zamanda, şirketin rakiplerle mücadelesinde başarılı olduğunu gösterir. Stratejik düşünme, şirketleri yerlerinde durmayı göze alamayacaklarını kabul etmeye zorlar. İşletmenin faaliyet gösterdiği her alanda yenilikçi olmak zorundadırlar. İşleri her yıl aynı şekilde yapmaktan memnun olan bir şirket genellikle değişimden korkmayan şirketlere pazar payı kaybeder.

Gelişmiş Karar Verme Becerisi

Stratejik düşünmeyi yönetim felsefelerinin merkezi bir unsuru haline getiren işletme sahipleri, genellikle zaman içinde daha iyi stratejik düşünürler haline gelir. İş dünyasında gelirleri üzerinde doğrudan etkisi olacak ve daha önce kaçırmış olabilecekleri ince değişimleri nasıl fark edeceklerini öğrenirler. Rakiplerin, uyguladıkları stratejilere nasıl tepki vereceğini tahmin etmede daha becerikli hale gelirler. İşletmeyi müşterilerinin gördüğü gibi görmeye başlarlar ve yeni potansiyel müşterilere ulaşma konusunda daha başarılı olmak için stratejiler formüle ederler. Stratejik düşünme, işletme sahiplerinin daha mantıklı ve kendinden emin kararlar vermesini sağlar.

Kaynak: https://smallbusiness.chron.com/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir