Okul Kalitesini Belli Eden 10 İpucu

Öğretmenler için okul seçimiÖğretmenler ve Veliler İçin

Eğitim verdiğiniz okulun sizin için doğru yer olup olmadığını bilmeniz çok önemlidir. Bir okulda öğretmenlik yapmayı kabul etmeden önce okulun size uygun olup olmadığını anlamanızı sağlayacak yöntemler vardır. On basit özelliği gözlemleyerek, okulun kaliteli bir yer olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Çalışanların Tutum ve Davranışları

Bir okula girdiğinizde sizi ilk karşılayan genelde o okulun çalışanlarıdır. Onların davranışları okulun geri kalanının da nasıl olduğunun bir göstergesidir. Eğer okulun çalışanlarının bulunduğu o en öndeki ofis öğretmenler, veliler ve öğrenciler için davetkar ve hoş bir yer ise, okul yönetimi müşteri hizmetlerini (veli ilişkilerini?) önemsiyor demektir. Fakat eğer çalışanlar mutsuz ve kabaysa, müdür dahil okulun genelinin öğrencilere, velilere ve öğretmenlere karşı tutumunu sorgulamak gerekir.

Çalışanları cana yakın olmayan okullara karşı dikkatli olun. Diğer işlerde olduğu gibi, çalışanların arkadaş canlısı, etkin ve yardıma hazır olduğu bir okul arayın.

Müdürün Tutumu

Bir okulda öğretmenlik işini kabul etmeden önce muhtemelen o okulun müdürü ile tanışacaksınız. Müdürün tutumu hem siz hem de okulun geneli için çok önemlidir. Etkili bir müdür iletişimi kuvvetli, teşvik edici ve yenilikçi bir kimse olmalıdır. Kararlarını verirken öğrenci merkezli düşünmelidir. Müdür ayrıca öğretmenlerinin arkasında durmalı ve her sene mesleklerinde daha da ilerlemeleri için onlara gerekli destek ve eğitimi sağlamalıdır. 

Okulda pek bulunmayan veya yeniliklere kapalı müdürlerle birlikte çalışmak zor olur. Böyle durumda da öğretmenler de dahil bütün okul çalışanları hoşnutsuz olurlar.

Eski ve Yeni Öğretmenlerin Karışımı

Yeni öğretmenler okula öğretmeye istekli ve yeniliklere açık şekilde gelirler. Çoğu yeni öğretmen bir fark yaratabileceğini düşünür. Öte yandan sınıf idaresi ve okul sistemi ile ilgili kendilerini geliştirmeleri gerekir. Tecrübeli öğretmenler ise sınıflarını nasıl idare edecekleri ve okulda işleri nasıl yürütecekleri ile ilgili yılların bilgi birikimine sahiptir fakat yeniliklere karşı isteksiz olabilirler. Eski ve yeni öğretmenlerin karışımından oluşan bir kadro sizin de bir öğretmen olarak yeni şeyler öğrenip gelişmenize katkıda bulunur.

Öğrenci Odaklı Yaklaşım

Tam anlamıyla etkili olmak için, bir müdür bütün çalışanlarının paylaştığı bir temel değerler sistemi oluşturmalıdır. Bunu yapmak içinse, bu sisteme öğretmenleri ve çalışanları da dahil etmelidir. Bu temel değerlerde bulunması gereken ortak konu, öğrenci merkezli bir eğitimdir. Okulda bir karar verildiğinde, ilk düşünce her zaman şu olmalıdır: “Öğrenciler için en iyisi nedir?” Herkes bu düşünceyi paylaştığında, okul içi mücadeleler azalacaktır ve okul, öğretme görevine tamamen odaklanabilir.

Akıl Hocalığı ve Öğretmen Rehberliği Programları

Çoğu okul bölgesinde öğretmenlere ilk yılları boyunca aday öğretmenlik eğitimi verilmektedir. Bazı resmi eğitimlerin yanı sıra, gayri-resmi eğitim ve öğretmen rehberliği programları da bulunmaktadır. Bununla beraber her okul kendi yeni öğretmenlerine, ister mesleğe yeni başlayan bir öğretmen isterse başka bir okuldan tayinle gelen bir öğretmen olsun, öğretmen rehberliği vererek kendi özel eğitimlerini sağlamalıdır. Öğretmen rehberliği yeni öğretmenlerin okulun kendine has kültürünü kazanmasını sağlar ve onlara –okul gezilerinden tutun da sınıfta kullanacağı eğitim malzemelerinin tedariğine kadar- okulun iç işleyişini öğretir.

okul kalitesiOkul Birimleri Arasındaki Çekişmelerin Az Olması

Okullarda hemen her birimin kendi yaklaşım ve istekleri vardır ve bunları dramatize ederek aktarırlar. Örneğin matematik bölümü öğretmenleri daha fazla güç elde etmeye veya daha fazla eğitim malzemesini kendilerine almaya çalışabilirler. Muhtemelen ders saatlerinin seçimi veya bazı konferanslara kimin gideceği gibi konularda da kıdemliler ağırlık koymaya çalışacaktır.  Kaliteli bir okul böyle davranışların en temel amaç olan öğrencilere eğitim verme işini zayıflatmasına müsaade etmez.

Okul yönetimi her bir bölümün hedefleri konusunda çok net olmalı ve bölüm idarecileriyle işbirliği içinde çalışarak birimler arası çekişmeleri en az seviyede tutmalıdır.

Güçlü ve Yönetimde Söz Sahibi Eğitim Kadrosu 

Eğitim kadrosu kararlar vermek konusunda yetkili olduğunda ve bu yetkileri idare tarafından desteklendiğinde, daha büyük yeniliklere ve daha etkin öğretime olanak sunan bir güven ortamı oluşur. Karar verme süreçlerinde etkisi olduğunu düşünerek kendisini güçlü hisseden bir öğretmenin iş tatmini daha yüksektir ve şahsen katılmadığı idare kararlarını bile destekleme eğitimi artar. Bu durum yine müdür tarafından oluşturulup yaygınlaştırılan ve öğrenci için en iyisinin ne olduğunu düşünen temel değerler sistemi ile elde edilir.

Öğretmen görüşlerinin dikkate alınmadığı ve öğretmenlerin kendilerini güçsüz hissettikleri bir okul, eğitime yeterince katkı sunmayan hoşnutsuz eğitimcilere neden olacaktır. Böyle bir okulda olduğunuzu “aman, neden uğraşayım ki” sözünü duyduğunuzda anlarsınız.

Ekip Çalışması

En iyi okullarda bile diğerleri ile paylaşımda bulunmak istemeyen öğretmenler olacaktır. Bunlar okula sabah erkenden gelip kendilerini odalarına kapatır ve zorunlu olarak bir toplantıya katılmaları gerekmedikçe de odalarından çıkmazlar. Eğer bir okuldaki öğretmenlerin çoğunluğu böyleyse oradan uzak durun.

Öğretmenlerin birbirleri ile paylaşımda bulunmak istedikleri rahat bir ortam oluşturan kaliteli okullar arayın. Okul müdürleri ve birim idarecileri böyle bir okul modeli inşa etmeye uğraşmalıdır. Birim içi ve birimler arası paylaşımı ödüllendiren okullar, sınıflarındaki eğitimin kalitesinde de büyük bir artış yaşarlar.

Dürüst ve Sık İletişim

Kaliteli bir okuldaki yönetim öğretmenlere, çalışanlara, öğrencilere ve velilere okulda neler olup bittiği ile ilgili sık sık bilgi verir. İdarecilerin verilen kararlar veya yapılacak değişiklikler ile ilgili sebepleri zamanında ve açık şekilde ifade etmemesi, söylentilerin ve dedikoduların başını alıp gitmesine sebep olur. Okul yönetimi çalışanları ile sık sık iletişim kurmalıdır; müdürler ve idareciler açık-kapı politikası uygulamalı, yani öğretmenler ve çalışanlar soruları ve endişeleri hakkında müdür ve idareciler ile rahatlıkla iletişim kurabilmelidir.

Veli Katılımı

Çoğu ortaokul ve lisede veli katılımına gereken önem verilmez. Velileri okula çekerek çocuklarının eğitimine nasıl katkıda bulunabileceklerini onlara anlatmak, okulun işidir. Bir okulda veliler ne kadar yüksek katılım gösteriyorsa, o okulda öğrenciler o kadar iyi davranışlar ve başarılar sergilerler. Çoğu veli sınıfta neler olup bittiğini merak eder, fakat bunları nasıl öğrenebileceği konusunda bir fikri yoktur.

Hem olumlu hem de olumsuz nedenler ile ilgili olarak veliler ile iletişime önem veren bir okul, zaman içinde daha verimli bir gelişim sergiler. Neyse ki her öğretmen, çalıştıkları okul veli katılımına çok önem vermese bile, velileri bilgilendirmek için kendi tedbirlerini alabilir.

Kaynak: https://www.thoughtco.com/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir