Sınavlara Hazırlık: Verimli Çalışma İçin 10 İpucu

Ders çalışmakSınavlara mı hazırlanıyorsunuz?

Verimli çalışmanızı sağlayacak bu 10 ipucuyla sınavlara hazırlık sürecinde şansınızı artırın ve stresin sizi yavaşlatmasına izin vermeyin! Unutmayın: Bunu başarabilirsiniz.

Çalışmak için kendinize yeterince zaman tanıyın

Son dakikaya bırakmayın. Bazı öğrenciler işleri son dakikaya bırakmayı sevse de, bunun çoğumuz için en iyi sınav stratejisi olmadığını herkes kabul eder. Zamanınızı iyi yönetebilmek için, bir çalışma programı oluşturun. Kaç sınavınız olduğunu ve bu sınavlara hangi günlerde gireceğinizi yazın. Sonra çalışmanızı buna göre organize edin. Bazı sınavlara hazırlık için diğerlerinden daha fazla zaman ayırmak isteyebilirsiniz. Size rahat hissettiren dengeyi bulun.

Çalışma alanızı düzenleyin

Ders kitaplarınızı ve notlarınızı yaymak için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun. Yeterince ışığınız var mı? Sandalyeniz rahat mı? Bilgisayar oyunlarınız yeterince uzakta mı?

Dikkatinizi dağıtabilecek her şeyden kurtulmaya çalışın ve mümkün olduğunca rahat olduğunuzdan ve odaklanabildiğinizden emin olun. Bazı insanlar için bunun anlamı tam bir sessizlik olsa da bazıları fonda müzik çalmasından fayda sağlayabilir. Bazılarımızın konsantre olmak için her şeyin derli toplu olmasına ihtiyacımız varken, bazılarımız daha dağınık bir ortamda daha başarılı olur. Sizin için nelerin işe yaradığını düşünün ve bu ortamı sağlamak için zaman ayırın.

Akış şemaları ve grafikler kullanın

Öğrendiklerinizi tekrar ederken görsel malzemeler faydalı olabilir. Bir konuya başlarken, konu hakkında zaten bildiğiniz her şeyi yazın ve eksiklerin olduğu yerleri belirleyin. Sınav yaklaştıkça, notlarınızı kısaltarak tek sayfalık şemalar haline getirin. Fikirlerinizi bu kısa formatta yazıya dökmek, sınav sırasında bilmeniz gereken her şeyi hızla hatırlamanıza yardımcı olabilir.

Sınavlara Hazırlık ve verimli çalışmak için 10 önemli ipucuEski sınavlarla denemeler yapın

Bir sınava hazırlanmanın en etkili yollarından biri, geçmiş sınavlarla deneme yapmaktır. Bu, soru formatına alışmanıza yardımcı olur. Ayrıca denemeleri zaman sınırlamasıyla yaparsanız, her bölüme doğru zamanı harcadığınızdan emin olmak için alıştırma yapmış olursunuz.

Cevaplarınızı diğer insanlara açıklayın

Sınavlara hazırlık döneminde rahatsız edici olacaklarını düşündüğünüz ebeveynler ve küçük kardeşler işinize yarayabilir. Onları kendi avantajınıza kullanın. Bir sorunun cevabını onlara açıklayın. Böylece cevap kafanızda netleşir ve daha çok çalışmanız gereken yerleri görebilirsiniz.

Arkadaşlarınızla çalışma grupları düzenleyin

Arkadaşlarınızla bir araya gelerek grup çalışması yapın. Aklınızdaki soruların cevapları onlarda olabilir ya da siz onların sorularını cevaplayabilirsiniz. Kararlaştırdığınız süre boyunca çalışmanız gereken konuya odaklandığınızdan emin olduğunuz sürece, bu kendinizi zorlamanın en etkili yollarından biri olabilir.

Düzenli aralar verin

Mümkün olduğu kadar çok çalışmanın en iyi fikir olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu aslında verimliliğe engel olabilir. Bir maraton için hazırlanıyor olsaydınız, 24 saat boyunca koşmaya çalışmazdınız. Aynı şekilde, düzenli aralar vermenin bilginin uzun süreli olarak saklanmasına yardımcı olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.

Herkes farklıdır ve siz de kendinize uygun bir çalışma düzeni geliştirmelisiniz. Sabahları daha verimli çalışıyorsanız, erken saatlerde başlayın ve öğle yemeğinde mola verin. Geceleri daha verimli olduğunuzu düşünüyorsanız, gün içinde daha uzun bir mola verin ve böylece akşam olduğunda oturup çalışmaya hazır olun.

Ders kitaplarınıza gömülmek yerine dışarı çıkıp güneş ışığının tadını çıkardığınız için suçlu hissetmeyin. Unutmayın; sağlıklı bir beynin D Vitaminine ihtiyacı vardır.

Zihinsel performansı artıracak gıdalar tüketin

Bir tatlıyı hak ettiğinizi veya yemek hazırlamaya zamanınız olmadığını düşünebilirsiniz ancak yediğiniz şeylerin, enerji seviyeniz ve odaklanma beceriniz üzerinde etkisi olabilir; bu yüzden abur cuburdan kaçının. Balık, kabuklu yemişler, tohumlar, yoğurt, yaban mersini gibi konsantrasyonu ve hafızayı desteklediği kanıtlanmış besleyici gıdaları seçerek vücudunuza ve beyninize ihtiyacı olan yakıtı sağlayın. Aynı şey sınav günü için de geçerlidir. Sınavdan önce, enerjisini sınav boyunca yavaş yavaş verecek gıdalar içeren kuvvetli bir öğün tüketin. Şeker çekici gelebilir ama yedikten bir saat sonra enerji seviyeniz dibe vuracaktır.

Sınav gününüzü planlayın

Sınavdan makul bir süre önce tüm hazırlıklarınızı tamamlayın. Sınav merkezine nasıl gideceğinizi veya yanınızda ne götürmeniz gerektiğini sınav günü öğrenmeyin. Tüm kuralları ve gereklilikleri kontrol edin, sınav merkezine nasıl gideceğinizi planlayın ve yolun ne kadar süreceğini hesaplayın. Mümkünse, sınavdan önce sınav merkezine giderek yolu görmüş olun. Bunu yapamıyorsanız, net bir yol tarifi edinin.

Varmanızın ne kadar süreceğini hesaplayın ve biraz da fazladan süre ekleyin. Yolun yarısını koşmuş ya da kaybolup panik olmuş bir şekilde sınava girmeyi istemezsiniz. Ayrıca, sınava dakik olacaklarını bildiğiniz sürece sınıf arkadaşlarınızla birlikte gitmeyi de düşünebilirsiniz.

Bol bol su için

Son ipucumuz; beynin en iyi şekilde çalışması için yeterince sıvı almanız çok önemlidir. Hem sınava hazırlanırken hem de sınav gününde bol bol su içtiğinizden emin olun.

Bol şans!

Kaynak: www.topuniversities.com

———————–
Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir