“Yanlış giden bir şey varsa annenin suçudur” hurafesi

Annelik hurafeleri

Anneler artık rahatlamalı

Sigmund Freud’un hesabını vermesi gereken pek çok şey var. Fikirleri soyut akıl yürütmeye dayanıyordu. Sonradan yapılan araştırmalar bunların geçersiz olduklarını kanıtlasa da, bu durum onların kültürümüz üzerinde derin izler bırakmasını engellemedi. En yaygın fikirlerden biri, bir bebeğin annesiyle olan ilişkisinin, sonraki yaşantısındaki tüm ilişkileri için bir model oluşturduğuydu. Bu fikri duyanlar, annenin davranışlarının çocuğun ileride nasıl bir insan olacağı üzerinde müthiş bir etkisi olduğu sonucuna vardılar.

Bu inanıştan öyle bir kültür doğdu ki, birbirine tamamen yabancı insanlar bir bardak şarap içen hamile bir kadın veya çocuğuna bağıran bir anne gördüklerinde müdahale etmeyi ahlaki bir yükümlülük olarak görmeye başladı. Bir dönem psikiyatristler, ikisi de büyük ölçüde genetik mutasyondan kaynaklanan gelişimsel hastalıklar olan otistik veya şizofrenik hastalıklar için bile anneleri suçladı.

Çocuğunuzun gelişiminden keyif alın

Artık rahatlama zamanı. Çocukların kendi gelişimlerinde etkin birer katılımcı olduklarını biliyoruz. Anne babaların kusursuz olmaları gerekmiyor. Size çocuklarınıza bağırmamayı önermemizin sebebi arada sırada ortaya çıkan kötü ruh halinizin çocuklarınızın psikolojisinde ciddi ve uzun süreli bir hasara yol açacak olması değil, bağırmanın çocuk davranışlarını değiştirmek konusunda etkili bir yol olmamasıdır. Öyle ya da böyle, yetiştirme biçiminizin çocuğunuzun kişiliği üzerindeki etkisi düşündüğünüzden çok daha az. Anne babaların çocuklarının gelişimiyle ilgili her konuda endişelenip durmalarındansa, çocuklarıyla zaman geçirmekten zevk aldıklarını görmek istiyoruz. Bu yaklaşım, sağlıklı insanlar yetiştirme konusunda eşit derecede etkili olmasının yanı sıra aynı zamanda herkes için çok eğlenceli.

“Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz”

Bu yazı İndigo Kitap’tan yayınlanan Sandra Aamodt ve Samuel Wang tarafından yazılan “Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz” – Doğum Öncesi Dönemden Üniversite Çağına Kadar Beyin Gelişimi kitabının 34. Sayfasından alınmıştır. Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek için kitabın tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

Kitapla ilgili daha fazla bilgi için arka kapatan alıntı:
Çocukların nasıl düşündüğü, ebeveynlerin bir türlü çözemediği sırlardan ve zorluklardan biridir. Çocuklarını zeki, güçlü ve mutlu yetiştirmek isteyen aileler vitaminlerden DVD ve oyuncaklara kadar her yolu deniyor. Ama gerçek bilim aslı olmayan pazarlama tekniklerinden nasıl ayırt edilebilir? Peki ya çocuğunuzun bebeklikteki, okul çağındaki ve ergenlikteki beyninde gerçekte neler oluyor?

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir