Go neden özel bir oyundur?

go neden özel bir oyundur

İstanbul Go Okulu’nun çocuklar için düzenlediği online ve sınıf eğitimleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Go tüm oyunlar arasında benzersiz özelliklere sahip bir oyundur.

Go’nun tarihi 3-4.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır ve kurallar bu uzun süre boyunca esas olarak değişmeden kalmıştır. Oyunun Çin’de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tibet’te Budist hükümdar savaşa girmeyi reddedip bunun yerine düşmanını bir Go oyununa davet ettiğinde ülkenin geleceği Go tahtası üzerinde kararlaştırılmıştır.

Ortaya çıktığı Uzak Doğu’da günümüzde son derece popüler olan Go’ya olan ilgi Avrupa ve Amerika’da da devamlı olarak artmaktadır. Satranç gibi Go da zihinsel beceriye dayalı bir oyundur. Go’nun kuralları çok basittir ve satranç gibi Go da oyuncuların analitik becerilerine meydan okusa da Go’da sezgiye çok daha fazla yer vardır.

Aynı tahtada aynı anda oynanan dört satranç oyunu olarak tarif edilmiş olmakla birlikte, birçok yönden satrançtan farklıdır.

Go’nun amacı

Go alan tabanlı bir oyundur. 19 x 19’luk tahta, iki oyuncu arasında paylaşılacak bir toprak parçası olarak düşünülebilir. Bir oyuncu siyah taşlarla, diğer oyuncu beyaz taşlarla oynar. Oyun boş bir tahta ile başlar ve oyuncular sırayla her turda boş bir noktaya bir taş yerleştirir. Oyuna siyah başlar ve taşlar karelerin içine değil, çizgilerin kesişme noktalarına yerleştirilir. Taşlar yerleştirildikten sonra bir daha yerleri değiştirilemez. Ancak kuşatılıp esir alınabilirler ve bu durumda da esir olarak tahtadan çıkarılırlar.

Oyuncular, tahtanın çevreleyip almak istedikleri kısımları üzerinde hakimiyet kurmaya çalışarak oyuna başlar. Bununla birlikte, oyunun asıl heyecanı düşman taş grupları arasındaki çatışmalarda yaşanır ve bu çatışmalar dramatik toprak değişimlerine neden olabilir. Oyunun sonunda oyuncular kendi alanlarındaki her boş kesişim noktası için bir puan, ele geçirdikleri her taş için bir puan alır. Toplam puanı daha yüksek olan oyuncu oyunu kazanır.

Tüketilmesi imkansız bir oyun

Taşları esir almak alan kazanmanın bir yolu olsa da Go’nun inceliklerinden biri agresifliğin her zaman istenen sonucu vermemesidir. Oyunun stratejik ve taktik olasılıkları neredeyse sonsuzdur ve her seviyedeki oyuncular için hem zorlayıcı, hem de eğlenceli bir deneyim sunar. Oyuncuların kişilikleri Go tahtasında çok net bir şekilde ortaya çıkar. Oyun; oyuncuların saldırı ve savunmayı dengeleme, taşları verimli şekilde kullanma, değişen koşullar karşısında esnek kalma, zamanlama, doğru analiz etme ve rakibin güçlü ve zayıf yönlerini tanıma becerilerini yansıtır. Kısacası Go, tüketilmesi imkansız bir oyundur.

Kaynak: https://www.britgo.org/intro/intro1.html


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir