Yaratıcı düşünce için 11 kullanışlı ipucu

Yaratıcı Düşünceİçinde yaşadığımız rekabete dayalı toplumda yaratıcı düşünceye duyulan ihtiyaç her zamankinden daha çok. Şirketler ve örgütler çalışanlarından ve üyelerinden yaratıcı karaktere sahip olmalarını istiyorlar. Bu bazen mükemmel ürünler ortaya koymak, bazen baştan çıkarıcı pazarlama kampanyaları yapmak, bazen inovasyon atılımları yapmak, bazense gündelik problemleri pratik bir şekilde çözebilmek yönünde bir talep olabiliyor. Bu nedenle artık yaratıcı düşünce sadece sanatçılar için değil herkes için olmazsa olmaz ve yaratıcılık önündeki tüm engelleri kaldırmak gerekiyor.

Yaratıcılık tıkanması ya da yaratıcılık blokajı bireyin yeni bir fikir ortaya koyamadığı ya da kendini yaratıcı bulmadığı evreye verilen isim. Ancak bu böyle olmak zorunda değil! Herkes yaratıcı olabilir ve bunun için her konuda olduğu gibi pratik yapmak gerekir.  Bu durağanlığı aşmak için zihninizi harekete geçirmelisiniz ve birkaç kullanışlı ipucu yaratıcılık çakralarınızı açmak için tetikleyici olabilir.

Yaratıcı düşünce becerilerinizi geliştirmek için 11 kullanışlı ipucu

  1. İlham verici ritüelleriniz olmalı

Her gün ilham bulabilmek için düzenli olarak yerine getirdiğiniz ritüeller edinebilirsiniz.  Bu ritüeller zihninizi yaratıcı faaliyete hazırlayacaktır. Örnek olarak; sabahları kitap okumak, müzik dinlemek, kısa bir süre meditasyon yapmak ya da nefes çalışmak olabilir.

  1. Her gün yeni bir şey yaratmaya çalışın

Sadece 5-10 dakikalık bir çalışmayla da olsa her gün mutlaka bir şey yaratın. Şahsen ben makaleler yazmaya çalıştım, toplantılarda zihin haritaları çizdim ve iş modelleri çıkardım ve kendime yeni fikirler araştırmak için zaman verdim. Her zaman için elimin altında üç projem olmuştur, sonuna kadar getirilmekten çok bana yüzlerce farklı fikir kazandırmaları için. Ana faaliyet alanım dijital dönüşüm olmasına rağmen uzmanlığımla hiç ilgisi olmayan projelere de dahil olmuşumdur. İşte size bazı örnekler:

  • 2010 yılında, Introspectus adındaki uzun metraj belgesel filminin prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini yapmak için Himalayalarda bulundum. Aynı dönemde kolektif bir film yapım platformu üzerine çalıştım.
  • 2013 Mayıs ayında, besin protein çözümleri geliştirmek için böcekler besledim. Daha sonra bu işi karlı bulmadığım için bıraktım.
  • 2013 Temmuz ayında, startup’lara yardımcı olmak ve fikirlerine fon bulabilmelerini sağlamak için Startup Shelter adındaki Fransızca web sitesini kurdum.
  • 2014 Temmuz’unda iş yerinde mutlu ve zinde olabilmek üzerine bir eğitim ve takım oluşturma projesinin kurucu ortaklarındandım.
  • 2015 Mayıs’ından bir copywriter ve ghostwriter ajansı kurdum.

Tüm bu fikirler bir başka düşünceye ilham verdi ve yeni fikirlerine doğmasına sebep oldu. Bazı insanlar buna şans ya da planlanmış rastgelelik de derler.

  1. Çalışma ortamı

    Herkesin ilham aldığı ortam ya da zaman farklıdır. Kimisi renklerden beslenir, kimisi yalnız olmak ister, kimisi mutlaka müzik dinlemelidir.

    Disiplin yerine özverili olmayı düşünün

Luciano Pavarotti’ye kulak verelim: “İnsanlar benim disiplinli olduğumu düşünürler. Ancak bu disiplin değil, özveri ve bu ikisinin arasında büyük bir fark var.”

  1. Mola vermeyi ihmal etmeyin

Bir fikirde tıkanıp kaldıysanız ve yapacak bir şey bulamıyorsanız nefes almaya ihtiyacınız var demektir. Kendinizi bir çözüm bulmak için sonuna kadar zorlamak sizi tüketebilir. Masanızdan kalkın, dışarıda kısa bir tur atın, bir kahve alın, insanlarla konuşun ya da içinde bulunduğunuz mekandan uzaklara bakarak dinlenin. Bazı esinlenmeler en beklenmedik yerde ortaya çıkarlar ve siz hiç çalışmazken bu fikirleri bulduğunuza şaşırabilirsiniz. Ben en ilham verici fikirlerimi ormanda bisiklet kullanırken ya da arkadaşlarımla konuşurken bulmuşumdur.

  1. Liste yapın ve fikirlerinizi seçin

Bazen yaratıcılık tıkanmasının tam tersi bir durum ortaya çıkar ve bir sürü fikir zihninize hücum eder. Bu iyi bir şey olmasına rağmen kafa karıştırıcı da olabilir. Kendinize bir liste yaparak fikirlerinizi düzenleyebilirsiniz. Aklınıza gelen her fikri alt alta not edin ve daha sonra hangisinin en iyisi olduğuna karar verin. Gittiğiniz her yere yanınızda bir not defteri ve kalemle gidebilirsiniz. Böylelikle otobüsteyken, kitap okurken ya da bir video izlerken aklınıza gelen fikirleri unutmamış olursunuz.

  1. Doğru soruları sorun

Yaratıcı bir evreye girmek istiyorsanız her zaman neden, nasıl, ne, ne zaman gibi sorularla başlayın ve cevapları bulmaya çalışın.

  1. Arkadaşlarınızla eğlenin ve onları dinleyin

İş arkadaşlarınızla ve dostlarınızla eğlenmek fikir üretmek için kanıtlanmış ve popüler bir yöntemdir. Fikirlerinizi başkalarının yorumuna açarak onları daha dengeli hale getirebilirsiniz. Başkalarının fikrini alırken yapabileceğiniz en iyi şey ise yargılamadan dinlemektir. Birisinin fikrini sonuna kadar dinlemeden eleştirmek insanların konuşmak için çekimser davranmalarına ve size içten içe düşmanlık sergilemelerine neden olabilir. Dahası bu gibi gruplarda amaç olabildiğince çok fikir üretebilmekse, herkesin mümkün olduğunca aktif katılım sağlaması kritik hale gelir. Bazen herkesin rahatlamasını sağlamak için birkaç kadeh devirmek de yardımcı olabilir.

  1. En değerli saatlerinizi kullanın

Herkesin yaratıcılığının zirve yaptığı zamanlar vardır. Bazıları sabah iyidirler, bazıları da duygu kabarması yaşadıklarında üretken olurlar. En verimli olduğunuz zamanları tespit edin ve onları yaratıcılık zamanlarınız olarak kullanın. Yaratıcılık bazen kendi kendinizi sizi motive eden ortamın içine sokarak da aktive edilebilir. Kimileri belli bir müzik türünü dinlerken kimileri de belli fiziksel mekanlarda daha yaratıcı ve özgür hissederler. Yaratıcılığın akışı insandan insana değişir. Herkes için geçerli bir kuralı uygulamaya çalışmaktan çok sizin için hangi saatlerin, ortamın ya da duygusal halin işe yaradığını bulmaya çalışın.

  1. Kendinize doğru bir sosyal çevre oluşturun

Arkadaşlarla sohbet

Dost sohbetleri yaratıcı düşüncenin yeşermesi için ideal ortamlardır.

Yaratıcı ve ilham verici insanların sosyal çemberinizde olduğu ve onlarla sık sık iletişimde olduğunuz bir “network” yaratın kendinize. Yeni perspektifleri duymak ve olayları farklı açılardan değerlendirmek fikirlerinizi yeniden kurmak için size yardımcı olacaktır.

  1. Risk alın

Risk iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Ancak risk almaktan kaçındıkça yeni fikirler bulmakta ya da geliştirmekte zorlanacaksınızdır. Risk sizi kutunun dışında düşünmeye teşvik eder. Standart olanın ötesine bakın ve farklılıklarla yüzleşin. Yaratıcı düşünce için her zaman konforlu olmanız gerektiği söylenemez, aksine, birçok özgün fikir olağandışı durumlarda ortaya çıkmıştır.

  1. “Yetenekli” olup olmadığınızı unutun

Çoğunlukla yetenekli olduğumuzu ya da olmadığımızı düşünmeye meylederiz. “Yetenek” üzerine fazla anlam atfedilen bir kelime, bunu düşünmek yerine sadece yapın. Yaparak öğrenin. Ortaya çıkın, sıkı çalışın ve kendinizi ittirin. Ancak böylelikle her gün yeni bir şeyler ortaya koyabilirsiniz.

Yazan: Lorenzo Del Marmol
Kaynak: https://creativecorporateculture.com


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir