3-11 yaş arası çocuklar için ekran süresini ve dijital teknoloji kullanımı

Ekran süresini ve dijital teknoloji kullanımını yönetme stratejileri

Ekran süresiEkran başında geçirilen zaman ve dijital teknoloji kullanımı, diğer faaliyetlerle dengelendiğinde çocuklar için sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir.

Bunu başarmak için, ekran süresini yönetmeye yönelik bazı stratejilere ihtiyacınız olabilir. 3-11 yaş arası çocuklar için bu stratejiler şunları içerebilir:

  • Ailenin kuralları
  • Rutinler
  • Geçişler
  • Seçenekler

Ekran süresi ve dijital teknoloji kullanımı için aile kuralları

Ekran süresi ve dijital teknoloji kullanımına ilişkin aile kuralları, çocuğunuzun ailenizin sınırlarını ve beklentilerini anlamasına yardımcı olabilir. Çok küçük çocuklar için kuralları basit ve kısa tutmak iyi bir fikirdir. Daha büyük çocuklar için ise bu kuralları çocuğunuzla birlikte tartıştığınız, müzakere ettiğiniz ve imzaladığınız resmi bir anlaşmanın parçası haline getirebilirsiniz.

İşte ailenizde ekran başında geçirilen süreyi müzakere etmenize yardımcı olacak bazı sorular:

  • Ekran süresi saatleri hakkında yönergeler mi istiyorsunuz? Hafta sonları, tatiller ve teknoloji kullanılmayan günler ne olacak?
  • Çocuğunuz dijital teknolojiyi ne zaman kullanabilir? Örneğin, ev ödevi bitene kadar kullanamaz veya yemek zamanları esnasında kullanamaz gibi. Çocukların önce size sorması gerekiyor mu?
  • Çocuğunuz dijital teknolojiyi nerede kullanabilir? Örneğin, salonda kullanabilir ama yatak odalarında kullanamaz gibi.
  • Çocuğunuz dijital teknolojiyi nasıl kullanabilir? Örneğin, bir bulmaca uygulaması ile oynamak veya animasyon yapmak için ama YouTube videoları izlemesi yasak gibi.

Kuralları koymak

Ekran başında geçirilen zamanla ilgili aile kuralları koyarken tüm aile üyelerini dahil etmek önemlidir. Kurallarınız okul günlerini, hafta sonlarını ve tatilleri kapsayacak kadar esnek olmalıdır. Kurallar ayrıca çocuğunuz büyüdükçe değişen ihtiyaçları ve ilgi alanlarını da dikkate almalıdır.

Birkaç ayda bir ve evinize yeni bir cihaz girdiğinde kuralları tekrar gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Bu, kuralların hala herkesin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmanıza yardımcı olur.

Kuralları çiğnemek

Bazen çocuğunuz üzerinde anlaştığınız kuralları çiğneyebilir. Örneğin, çocuğunuz size sormadan tabletle oynayabilir. Bu gibi durumlar için çocuğunuzla bazı sonuçlar üzerinde konuşabilir ve anlaşabilirsiniz. Örneğin, sormadan tablet kullanmanın sonucu bir gün boyunca tablet kullanmamak olabilir.

Rutinler ve ekran süresi

Çocukların ekran süresi ne olmalı?Rutinler, çocukların neyi, ne zaman ve ne sıklıkta yapacaklarını bilmelerine yardımcı olur. Bu, rutinlerin ekran süresini ve dijital teknoloji kullanımını aile yaşamınıza size ve ailenize uygun bir şekilde yerleştirmenize yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Örneğin, ekran süresine sınır koymak istiyorsanız, bunu bir rutinin parçası haline getirebilirsiniz. Çocuğunuzun TV izleyebileceğine veya tablet kullanabileceğine karar verebilirsiniz, ancak yalnızca akşam 5 ile 6 arasında diye bir kuralınız olabilir. Rutininiz akşam yemeğinden önce sadece bir program içerebilir ya da ailenize hangisi uygunsa onu seçebilirsiniz.

Rutinler de ekran süresi konusundaki çatışmaları en aza indirmenize yardımcı olabilir. Örneğin, çocuğunuzun arabada dijital teknoloji kullanmasını istemiyorsanız, müzik veya aile dostu podcast’ler dinlemeyi veya fiziksel oyun oynamayı içeren bir araba rutininiz olabilir.

Ekran süresi geçişleri

Çocuğunuz, özellikle de iyi vakit geçiriyorsa, TV izlemeyi veya tablette oynamayı bırakmakta zorlanabilir. Diğer aktivitelere geçişi planlamak işleri kolaylaştırabilir.

İşte bazı ipuçları:

  • Oturum başlamadan önce çocuğunuzun ekran süresi oturumuyla ilgili beklentilerini belirleyin. ‘Bir program izleyebilirsin’ veya ‘Banyo zamanı gelene kadar izleyebilirsin’ diyebilirsiniz.
  • Zamanlamanızı seçin. Mümkünse, çocuğunuzun dijital teknolojiyi doğal bir molada kullanmayı bırakmasını sağlayın. Örneğin, banyo zamanını çocuğunuzun bir oyunda bir seviyeyi bitirdiği veya bir TV şovunun bittiği zamana göre planlamaya çalışın.
  • Durma zamanı yaklaştığında çocuğunuza bir uyarı verin. Örneğin, ‘Sam, programın sonunda TV’yi kapatma zamanı’ veya ‘Sam, tablette 10 dakikan daha var’.
  • Çocuğunuza yaptığı şeyi bırakması için zaman tanıyın. Yardım etmeyi teklif edebilirsiniz. Örneğin, “Ali, artık bilgisayarı kullanmayı bırakma zamanı geldi. Yaptığın şeyi kaydetmene yardım etmemi ister misin?

Bazı yayın hizmetleri bir sonraki bölümü veya programı otomatik olarak oynatır. Bu, çocuğunuzun bir bölümün sonunda kapatmasını zorlaştırabilir çünkü bittiğini fark etmeyebilir. Bu özelliği kapatıp kapatamayacağınızı görmek için hizmetinizi kontrol edin.

Ekran süresi ve dijital teknoloji kullanımına ilişkin seçimler

Çocuğunuzun ekran süresi ve dijital teknoloji kullanımı konusunda seçenekleri varsa ve ailenizin ekran süresi kurallarına katkıda bulunuyorsa, çocuğunuzun kurallara ve sınırlara uyma olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca, bir dizi sağlıklı ve yüksek kaliteli seçenek arasından seçim yapmak, çocuğunuzun gelecekte ekran süresini bağımsız olarak nasıl yöneteceğini öğrenmesine yardımcı olur.

Çocuğunuza şu konularda seçenekler sunabilirsiniz:

  • Ne izleyeceğiniz veya ne yapacağınız: Örneğin, “Bugün Oyun Okulu mu yoksa Susam Sokağı mı izlemek istersiniz?” veya “Animasyonunuz üzerinde çalışmak mı yoksa bulmaca uygulamanızı oynamak mı istersiniz?
  • Dijital teknolojinin ne zaman kullanılacağı: Örneğin, “Tableti bugün okuldan sonra mı yoksa akşam yemeğinden sonra mı kullanmak istersin?
  • Ekran süresinin nasıl bölüneceği: Örneğin, “Zamanlayıcı mı kullanmak istersin yoksa seviyeyi bitirdiğinde ara mı vermek istersin?” veya “Seviyeyi bitirdiğinde yerinde mi koşacaksın yoksa yıldız atlayışı mı yapacaksın?

Anahtarlardan biri, çocuğunuzu ekran süresi konusunda kaliteye dayalı seçimler yapmaya teşvik etmektir. Bunu yapmak için:

  • Çocuğunuzla kaliteli bir uygulama, oyun, TV programı veya filmin ne olduğu hakkında konuşun.
  • Çocuğunuzla birlikte bir oyun oynayın veya bir TV programı izleyin ve bunun neden kaliteli olduğu hakkında konuşun.
  • Çocuğunuza kaliteli içerik seçtiklerini düşünüp düşünmediklerini sorun.

Kaynak: raisingchildren.net.au


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir