internet bağımlılığı

Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı

Bazı insanlar çevrimiçi ortamda çok fazla zaman geçirme sorunu yaşar. Bu tip insanlar ayrıca okumak, televizyon izlemek ve çalışmak için çok fazla zaman harcadıkları için aileleri, dostlukları ve sosyal aktiviteleri görmezden gelirler. Fakat şizofreni ve depresyonla aynı kategoride meşru zihinsel bozukluklar olarak öne sürülen internet bağımlılığı çağımızın en önemli hastalıklarından biridir.

İnternette bağımlı olduğunu düşünen çoğu insanın muhtemelen acı çektiği, yaşamlarındaki diğer problemlerle uğraşmak isteme isteğidir. Bu problemler zihinsel bir bozukluk, ciddi bir sağlık problemi, maluliyet veya bir ilişki problemi olabilir.

Bağımlılık Çığ Gibi Büyüyor

İnternet bağımlılığı büyüyen bir sorundur. Her yıl daha fazla kişin internete erişim kazandıkça, takıntılı hale gelen ve sonra da internete bağımlı olan kişilerin sayısı da artmaktadır. İnternet bağımlılığı, diğer bağımlılıklar gibi, aynı şekilde tedavi edilebilir.

İnternet bağımlılığı iddialarının ve araştırmalarının etkinliği konusundaki anlaşmazlıklara rağmen, bazı psikologlar, sosyologlar ve psikiyatrlar da dahil olmak üzere birçok tıp uzmanı, şu anda internet bağımlılığı kişiden kişiye farklı görünür ve birinin yaşamını ne kadar derinden etkileyeceği konusunda değişkenlik gösterir. Bununla birlikte, teknoloji ve internet bağımlılıklarının birinin hayatında gerçekten var olup olmadığını, gözlemlenebilir olumsuz sonuçlarla tespit etmenin yolları vardır.

Bağımlılığı Etkileyen Faktörler

İnternet bağımlılığı; duygusal, psikolojik, sosyal, çevresel ve biyolojik faktörler yoluyla geliştirilen bir bağımlılık nedeniyle kişinin teknoloji kullanımını kontrol edememesi olarak tanımlanabilir. Bu, bir bireyin teknoloji kullanımı söz konusu olduğunda, internet, oyun, mesajlaşma, akıllı telefonlar, sosyal medya veya başka bir şekilde dürtü kontrolü konusunda zorluk çekebileceği anlamına gelir. Araştırmalar, bağımlılığın önemli bir genetik bileşene sahip olduğunu, söylüyor.

bilgisayar bağımlılığı ve internet bağımlılığıGenetik ve Hormonal Etkiler

İnternet bağımlılığının daha büyük teknoloji bağımlılığı kavramından farklı olduğu yerlerde internet erişimi için çok özel bir gereksinim vardır. İnternet bağımlılığı doğrudan teknoloji bağımlılığı şemsiyesinin altına düşebilirken, kendisi yalnızca internet erişimi nedeniyle var olan diğer teknoloji bağımlılığı türleri için bir ağaçtır.

İnternet bağımlılığı, bir bireyin interneti kullanmak için kontrol edilemez zorunluluğu ile vurgulanır. Bu tür bireyler için, çeşitli türlerde internet kullanımı, aktiviteye bağlı olarak, vücudun dopamin, serotonin ve hatta adrenalin gibi kimyasallarla yıkanmasıyla beynin ödül merkezini tetikler.

İnternet Bağımlılığından Kurulmak Mümkün Mü?

İlk bağımlılık kampı 2005 yılında başkent Pekin’de açıldı. Kamplar ülkenin genç bağımlılarına internete ve video oyunlarına olan bağımlılığı nedeniyle hayata geçti. Kamp izlenimlerine göre, oyun en bağımlılık yapan internet davranışı gibi görünmektedir.

Araştırmalar, internet bağımlılığı yüzünden birçok gencin okula ilgisini kaybetmeye başladığını ve zamanlarını internette oyun oynayarak geçirdiklerini gösteriyor. İnternete bağımlı gençlerin ebeveynlerinin çocuklarını tedavi etmek istediklerini de ekliyor.

Çin’de uygulamaya geçen bu kamp askeri düzende internet bağımlılarını rehabilite etmek için çalışıyor. Güney Kore’de de yaygın olan kampta bağımlılar kendilerini kontrol etmeyi öğreniyorlar.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir