go eğitimi

Nigiri

Go’da kura çekmenin adabı

Nigiri Japonca’dan İngilizce’ye adapte edilmiş bir Go terimidir, Japonya’da eşit (handikapsız) bir oyunda kimin siyah taşları alacağını belirlemek için kullanılan genel yöntemdir. Bu yöntemi futbolda oyuna kimin başlayacağını belirlemek için oyun başında yapılan yazı tura atışına da benzetebiliriz.

Adımlar:

  1. İlk oyuncu rakibine miktarını göstermeden bir avuç beyaz taş alır.
  2. İkinci oyuncu rakibinin elinde “tek” sayıda mı “çift” sayıda mı taş olduğunu tahmin eder. Tahminini ortaya koymak için “tek” için tahtaya tek bir siyah taş, çift için tahtaya iki siyah taş koyar.
  3. Ardından ilk oyuncu elindeki taşları tahta üzerine koyar, ve taşları tahta üzerinde ikişer ikişer dizerek çift sayıda mı tek sayıda mı taş olduğunu tespit etmeyi kolaylaştırır.
  4. Eğer ikinci oyuncu doğru tahminde bulunmuşsa siyah taşları alır. Eğer bulunamamışsa beyaz taşları alır.

Seri halinde oynanan oyunlarda, 7 oyunluk şampiyonluk serilerinde ya da kulüplerde arkadaşlar arasında oynanan seri oyunlarda, nigiri ilk oyunda kimin siyah taşları alacağını tespit etmek için yapılır. Takip eden her oyunda siyah ve beyaz taşlar sırayla el değiştirir. Eğer 3-3 gibi bir  eşitlik durumuna gelinmişse, son maçta kimin siyah taşları alacağını belirlemek için ikinci bir nigiri yapılır.

Go oyununda kura çekme yöntemi: Nigiri

İki profesyonel oyuncu karşılaşma öncesinde nigiri yaparken

Kore ve Çin’de, özel maçlar için benzer bir yöntem kullanılıyor olabilir mi? En azından Çin’de bazı turnuvalarda, profesyonel Go’nun daha fazla taraftar sporu olması nedeniyle, renklerin seyircilere açık bir kura çekimi ile belirlendiği iddia edilmekte.

Kıdemli oyuncuya öncelik verilir

Kıdemli oyuncu (yaşça ya da seviyece) normal olarak nigiriyi başlatan kişidir. Kulüplerde oynanan çoğu oyunlarda olduğu gibi eğer taraflardan birinin açık bir kıdem üstünlüğü yoksa, beyaz taşlara yakın oturan oyuncunun nigiriyi başlatması olağan uygulamadır.

Nigiri ile ilgili başka bir not, ING kurallarına göre nigiriyi kazanan oyuncu siyah taşları almak yerine istediği rengi seçme hakkına sahiptir, ING kurallarındaki 8 puanlık komi nedeniyle çoğu oyuncu da bu durumda beyazı seçer.

Nigiri aynı zamanda oynanacak rengi seçmek dışındaki durumlarda da uygulanabilir. İki kişi arasındaki eşitlik durumunda sonuca nigiri ile karar verilebilir. Bu uygulama üç kişi arasındaki anlaşmazlıklara da uygulanabilir. Üç oyuncu da eline belli etmeden bir avuç taş alır. İki kişi “çift” ya da “tek” sayıda taş alırken diğer 3. kişi tersi sayıda taş almışsa, nigiriden birinci olarak çıkar. Eğer üç kişi de “tek” ya da “çift” taş almışsa nigiri tekrarlanır.


Kaynak: http://senseis.xmp.net/?nigiri

Bu yazı senseis.zmp.net web sitesinden İstanbul Go Okulu editörlerince çevrilmiştir. Bu çeviri İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir