Nasıl Daha Çok Kitap Okuyabilirsiniz?

Uzmanların Garanti Verdiği 6 Yöntem

“İnsanın aklı bir kez bir fikir tarafından genişletilirse, asla yeniden ilk haline dönmez.”
-Oliver Wendell Holmes

İtiraf edin. Kitap okumayı seviyorsunuz. Daha sık okumak istiyorsunuz. Ama hep bir zaman darlığı içindesiniz ve yapacak daha önemli yani acil işleriniz oluyor. Bu yüzden de okumaya ayırmak istediğiniz zamanın en fazla onda birini ayırabiliyorsunuz.

Diğer yandan, çok başarılı olmuş insanlar okumayı günlük işlerinin vazgeçilmez bir parçası haline getirmiş durumda. Warren Buffett günde 500 sayfa okuyor. Bill Gates her hafta bir kitap okuyor. Oprah Winfrey, popüler “Oprah’s Book Club 2.0“da her ay okuyucularla en sevdiği kitapları tartışıyor. Stephen King günde beş saat gibi ciddi bir zamanı okumaya ayırıyor. Hatta Red Sox maçlarında kitap okurken çekilmiş fotoğrafları bile var. Elon Musk’a roket yapmayı nasıl öğrendiği sorulduğunda, “Ben kitap okurum.” diye cevap vermiştir.

Stephen King Kitap Okurken

Stephen King, bir Red Sox maçında kitap okurken

Başarılı iş insanları nasıl az zamanda çok kitap okuyabiliyor? Onların aksine sizin daha çok zamanınız var. Buna rağmen onların yarısı kadar bile kitap okuyamıyorsunuz.

Neden kitap okumalısınız?

Peki. Diyelim ki o kadar iştahlı bir okur değilsiniz. Hatta boş verin, belki de okumayı hiç sevmiyorsunuz. Yapacak daha önemli işleriniz var. Netflix izlemek, ünlülerle ilgili son dedikoduları ya da bir politikacının yaptığı bir gafı okumak ve sinirden küplere binmek ya da cep telefonunuzla vakit öldürmek gibi…

Eğer durum buysa size bazı kötü haberlerim var. Bunların hiç birisi sizi geliştirmeyecek. Ne profesyonel anlamda, ne de kişisel olarak… Daha başarılı bir yaşam sürmek, daha üretken olmak, bunların hepsi birer hayal olarak kalacak.

O halde kitap okumanın size ne gibi faydaları olduğundan biraz bahsedelim:

  1. Stresi azaltır. 2009 yılında Sussex Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, kitap okumanın stresi %68’e varan oranlarda azalttığını göstermiştir.
  2. Daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yatmadan hemen önce kitap okumak sizi rahatlatır. Öte yandan bir ekrana bakmak gözlerinizi yorar ve uykunuza zarar verir.
  3. Zekanızı geliştirir. Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman zekâyı “sadece akıl yürütme yeteneği değil, aynı zamanda hafızada ilgili materyali bulma ve gerektiğinde dikkati yönlendirme yeteneğidir.” şeklinde tanımlamıştır. Yine yakın dönemde yapılan akademik çalışmalar kitap okumayla zeka arasında simbiyotik denecek kadar yakın ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Okumak sizi “noktaları daha iyi birleşirebilen” türden bir insan yapar.
  4. Empatiyi artırır. Bilimsel araştırmalar edebi kurgular okumanın (popüler kurgular değil) insanlara sosyal davranışların değerini öğrettiğini ve bunların gelişimini desteklediğini ispatlamıştır. Bunlar arasında kendimizden farklı olan insanları anlama kabiliyeti de vardır.

Okumak sizi ilginç bir çelişkiler kümesi haline getirir. Okudukça ne kadar az şey bildiğinizi fark eder ve daha bilge olursunuz. Sezgileri kuvvetli ve hassas fakat tutkulu bir insan haline gelirsiniz. Dünyaya pembe gözlüklerle bakmayı bırakıp daha net bir anlayışla dünyanın nasıl ve neden işlediğini anlamaya başlarsınız.

Nasıl daha çok kitap okursunuz?

Daha çok kurabiye sizi daha çok kitap okumaya ikna edebilir mi?

Daha fazla okumanın iyi bir şey olduğuna ikna oldunuz mu? Güzel.

Az Zamanda Nasıl Çok Okunur?

Şimdi size, uzmanların şiddetle tavsiye ettiği bazı tüyoları aktaracağım. Şahsen ben sene başından itibaren bu adımları virgülüne kadar uyguladım. Bunlar sayesinde bu sene en azından 20 kitap okuyabileceğimi tahmin ediyorum. Bu tüyolar, yoğun temponuza rağmen sizin de aynı şekilde çok okumanızı sağlayacaktır. Ve öyle hafif okumalık yazılardan da bahsetmiyorum, ciddi, yoğun metinleri kast ediyorum.

Yılın sonunda aynaya baktığınızda, ne çok yol aldığınıza siz de şaşıracaksınız.

Tamam o zaman. İşe koyulalım.

  1. Günde 20 Sayfa Okuyun

Verimlilik uzmanı James Clear günde 20 sayfa okumanızı öneriyor. Bu ürkütücü olamayacak kadar küçük bir miktardır ve rahatlıkla başarılabilir.

Çoğu insan dakikada 200-400 kelime arasında okuyabilmektedir (okuma hızınızı buradan test edebilirsiniz). Çoğu kitabın bir sayfasında 250-300 kelime vardır. Bu da yaklaşık 30 dakika içerisinde 20 sayfa okuyabileceğiniz anlamına geliyor.

Bu hızla okursanız ayda 600 sayfa kadar okuyabilirsiniz. Bu da yaklaşık iki kitaba denk gelir. Bunu bir seneye yayarsanız, arada bir okumaları kaçırsanız bile 20’den fazla kitap okuyabilirsiniz.

Daha önce bahsettiğim gibi, Şubat’tan beri bu yöntemi kullanıyorum ve iki ayı bitirmeden dördüncü kitabımı bitirmeye yaklaştım.

  1. Günün İlk Saati Kullanın

    Kitaplıklar ve kütüphaneler

    Kütüphaneler farklı tarzlarda kitaplara göz atmanıza ve yeni keşiflere imza atmanıza yardımcı olabilir.

Günün ilk saatini nasıl geçiriyorsunuz? Telefonunuza mı bakıyorsunuz? İşe hazırlanıp kapıdan fırlayıp çıkıyor musunuz? İşe gitmeden nasıl da nefret ettiğinizi düşünüp surat mı asıyorsunuz?

Başarılı sanatçıların, zanaatkarların, yazarların, CEO’ların ve girişimcilerin bunun tam tersi bir sabah rutinleri vardır. Günün ilk saatlerini yalnızca kendilerini eğitmek için ayırırlar.

İlk saatiniz, en taze olduğunuz zamandır. Her zamankinden bir saat önce kalkarsanız, okumak için kimsenin sizi rahatsız edemeyeceği 45 dakika kazanırsınız. 30 dakikada 20 sayfa okuyabileceğinize göre, ihtiyacınız olan tüm zaman da budur. Eğer rutininizin bir parçası ise, bu araya 10 dakikalık meditasyon ya da egzersiz bile sıkıştırabilirsiniz. Bu sabah zamanı tamamen size aittir. İsterseniz sonrasında okumayla ilgili bir programınız olmadan gününüzü geçirebilirsiniz.

Şahsen ben, eğer aklımda bir sürü fikir varsa, bu ilk saatimi yazmak ve kahvaltıdan sonra bir şeyler okumak için kullanıyorum. Normalde ise ilk saatimi meditasyon ve okumaya ayırıyorum.

Elbette, gün sonunda da okuyabilirsiniz. Ama eğer yorucu veya sinir bozucu bir gün geçirdiyseniz, aklınızı okumaya veremeyebilirsiniz. O yüzden sabah erken saatte o 20 sayfayı okuyun. Eğer bir gece kuşuysanız, 10 sayfa sabah 10 sayfa akşam da okuyabilirsiniz.

Bunu alışkanlık haline getirirseniz geceleri daha az “eğlence” tüketerek, gece daha iyi dinlenebilirsiniz. Günün ilk saatinde bir kitap okumanın size ne kadar çok fayda sağlayacağını bir düşünün.

  1. Kitapları keşfe çıkın

    Kitapların o kadar faydalıdır ki üstlerine oturarak yine bir başka kitap okuyabilirsiniz.

    Değişik Tarzları Keşfedin.

Hakkında pek bir fikriniz olmayan bir konuda kitap okuduğunuzda, o konuyla ilgili bakış açınızın nasıl da değiştiğini hiç fark ettiniz mi? Open Education Database’e göre, farklı edebi türlerden kitap okumak beyninizi uyararak size kendiniz yaşamışcasına canlı hissettiren tecrübeler kazandırır.

Bir Stanford araştırmasına göre, yakın edebi okuma yapmak -yani bir metin paragrafının dikkatli, yoğun değerlendirmesini yapmak- beyninizi birden fazla bilişsel alanda çalıştırırken, keyif okuması yapmak beynin farklı alanlarına giden kan akışını artırmaktadır.

Aynı türden çok fazla kitap okumanın beni yorduğunu fark ettim. Bu yüzden arada bir kendi konfor alanımın dışına çıkıp, kurgu olmayan kitaplar da okuyorum.

  1. Notlar Alın

Yalnızca okumak yetmez. Edebi kurgular da dahil, her kitaptan bir alıntı yapın.

Ryan Holiday bir not kartı sistemi kullanıyor, bu sistemde düşüncelerini not kartlarına yazıp, bunları konularına göre sınıflara ayırıyor. Siz de aynısını yapabilirsiniz. Alternatif olarak, eğer not kartı tutmayı seven birisi değilseniz, Evernote uygulamasında her bir kitap için ayrı notlar yazabilirsiniz.

Böyle notlar almak, altını çizmekten ya da üstünü boyamaktan daha iyidir ve bunun üç nedeni vardır: Öncelikle, bir şeyleri not almak için bunları içinizden tekrar etmeniz gerekir, bu yüzden de okuduğunuzu daha iyi anlarsınız. İkincisi, bütün notlarınız (ve kişisel fikirleriniz) rahat erişebileceğiniz bir yerde birikmiş olur. Üçüncüsü de, böyle küçük notlar okuduğunuz kitabın bir özeti yerine de geçebilir. Ayrıca bunlara canınız isteği zaman, bütün kitabı okuyup aramanıza gerek olmadan bakabilirsiniz.

  1. Zihniyetinizi Değiştirin

Eğer bir kitap okumaya mecbursanız, bu bir görev gibidir ve mevcut zamanınızdan birazını zorla ayırmanızı gerektirir. Eğer bir kitabı okumayı istiyorsanız, o zaman buna kendiniz zaman bulursunuz, tıpkı sosyal medyada zaman geçirmeye veya Netflix izlemeye bulabildiğiniz gibi.

Elinizdeki kitap bittikten sonra ne okuyacağınızı düşünerek fazla kafanızı yormayın. Hayran olduğunuz kimselerin neler okuduklarını araştırıp, bu kitapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ilginç kitapları bulmak için Amazon(ÇN: Kitapyurdu.com) değerlendirmelerine de bakabilirsiniz.

  1. Kendiniz Mola Hakkı Tanıyın

Bazen çok fazla okumak size boğucu gelmeye başlayabilir. Arada bir mola vermekte sorun yok.

Böyle zamanlarda sizi kitaplardan uzak tutacak faaliyetlere yönelin. Çok geçmeden tazelenmiş ve yeniden başlamaya hazır şekilde okumaya geri döneceksiniz.

Aklınız ve Ruhunuzu Şımartın

Zamanınızın büyük bir kısmını başkalarıyla ilgilenerek ve acil veya önemsiz konuları çözerek geçiriyorsunuz. Oysa kendiniz için, zihninizi veya ruhunuzu doyuracak bir şeyleri nadiren yapıyorsunuz. Fazla okumuyorsunuz çünkü sizi okurken gören insanlar sizi bencillikle itham ediyor. “Okumak çalışmakla aynı şey değil” diyor böyleleri.

Oysa bilin bakalım gerçek bu mu? Her zaman olduğu gibi, bu konuda da yanılıyorlar. Kendinizi geliştirmek için harcadığınız her an çalışma yerine geçer. Ve kitap okumak da kendinizi geliştirmenizi sağlar.

Şunu fark etmeniz gerekiyor ki hayat, sadece sıkıcı gündelik işlerden ibaret değil. Fakat bu sıkıcı gündelik işlerden başka bir şey yapmazsanız, bunu nasıl fark edeceksiniz? Kitaplar, hayatın size sunabileceklerini keşfetmenizde yardımcı olacak araçlardır. Sizi daha kibar, alçakgönüllü, bilge, ve anlayışlı hale getirirler. Ve de Allah biliyor ki günümüzde böyle insanlara ihtiyacımız var.

Bu yüzden hemen bugün, maymun iştahlı beyniniz için değil, ruhunuz için bir şey yapın. Ve sonra bunu yarın da yapın. Ve ondan sonraki gün de… Günde 20 sayfa okuyun. Notlar tutun. Farklı tarzlarda kitaplar okuyun. Düşünce yapınızı değiştirin.

Böylece hayatınızı da değiştirmiş olursunuz.

Yazan: Vishal Kataria
Kaynak: https://aryatra.com


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir