Zen felsefesi

Zen Felsefesi

Zen felsefesi en genel tanımı ile aydınlanmacı bir hayat olarak açıklanmaktadır. Çevrenizdeki olan biteni daha ferah ve aydınlatıcı olarak alma felsefesine dayanmaktadır. Zen felsefesinin alt yapısı iyi niyetli ve erdemli bir insan olmaya dayanmaktadır. Bu açıdan felsefe genel olarak iyi ve erdemli insan yetiştirmeyi amaçlar. Bu eğitimlerde de kişilere aydınlatıcı bilgiler ve eğitimler verilmektedir.

Zen felsefesini en genel tabir ile açıklayacak olursak, meditatif hal anlamı karşımıza çıkar. Meditatif hal demek kişilerin meditasyona uyarlanmış halidir. Yani Zen felsefesinin temelinde meditasyon vardır. Felsefenin size öğrettiklerini alabilirseniz daha mutlu ve pozitif bir yaşam elde edebilirsiniz.

Zen Felsefesinin Kişiye Kazandırdıkları

Zen felsefesi genel olarak kişiye farklı bir yaşam vaat eder. Bu yaşamda kişilerin hayata bakış açılarını genişletir. Özellikle zen felsefesinin temelinde kişiye farkındalık kazandırmak vardır. Yani kişiler zen felsefesini aldıktan sonra hayata karşı değerlere daha farklı bir gözle bakarlar. Ayrıca, kişiler meditasyonla beraber iç dünyalarını genişletebilirler.

İç gözlem duyguları ortaya çıkar. Zen felsefesine göre her insanın içinde bir sezgisel bilgelik söz konusudur. Bu bilgelik alınan eğitimlerle beraber daha çok ortaya çıkarılmaktadır. Çünkü zen felsefesi temeli bu bilgeliği yaşama döndürme üzerine endekslenmiştir.

Zen Felsefesini Hayatımıza Almak için Yapılması Gerekenler

Zen felsefesini bir hayat felsefesi olarak hayatımıza almak için bazı unsurlara dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle hayatımızdan zen felsefesini uygulamamızı engelleyen durumları çıkartmak gerekir. Zen felsefesini hayatımıza almak içinse şu durumlara öncelik vermeliyiz:

  • Fazlalıklardan kurtulmaya çalışın ve sadeliğinizi koruyun.
  • Doğal olun hem davranışlarınızda hem de hayata bakışınızda.
  • Sürekli sakin kalmaya özen gösterin.
  • Çevrenize karşı farkındalık duygunuzu geliştirin.
  • Hayatı hızlı yaşamayı bırakın ve yavaşlayın.
  • Zamanı iyi değerlendirin ve önceliklerinizi mutlaka belirleyin.

Zen Felsefesinde Hayatımızdan Uzak Tutmamız Gerekenler

Zen Felsefesinde hayatımızı ve yaşamımızı olumsuz etkileyen unsurları kendimizden uzaklaştırmamız gerekir. Bu unsurlar arasında hızlı yaşam vardır. Ne kadar hızlı yaşarsanız farkındalık durumunuz da o kadar azalır. Bu nedenle, hayatı yavaş ama değerli yaşamaya özen gösterin. Sinir ve olumsuz düşünceleri kendinizden uzak tutun.

Duygularınızı ön plana çıkartmanızı engelleyecek düşünceleri kendinizden uzaklaştırın. Sabırlı olun ve beklemeyi öğrenin. Kesinlikle kararsızlıkların peşine düşüp, arada kalmayın. Hırslarınızı duygularınızla yer değiştirmeyin. Hırslarınıza yenik düşmeyin.

Zen Felsefesinde Meditasyonun Önemi

Zen felsefesinin temelinde meditasyon vardır. Çünkü, meditasyon kişinin rahatlamasına ve tazelenmesine olanak tanır. Özellikle kişinin zihninin berraklaşmasını sağlar. Bu zamana kadar yaşanan zihin kirliliği meditasyon sayesinde temizlenir. Bu açıdan meditasyon zen felsefesinde oldukça önemlidir. Neredeyse felsefenin ana temelleri arasında bulunur.

Meditasyon yaparak zen felsefesini hayatınıza daha çabuk alabilirsiniz. Kendinizi ve ruhunuzu hem meditasyonla hem de felsefe ile daha iyi geliştirebilirsiniz. Verimliliğinizi artırmak için zen felsefesinde meditasyona önem vermelisiniz. Zen felsefesi ve meditasyon kendinizi tanımanıza da yardımcı olur.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir