analitik düşünme

Analitik Düşünme ve Matematik

Büyük küçük herkes için çok önemli olan analitik düşünme çocuklardaki ders başarısını pozitif etkilerken yetişkinler içinde sosyal ve çalışma hayatlarında pratiklik sağlayacaktır. Her yaştan bireye ekstra bir yaşam kalitesi katan bu düşünme sistemi bir yetenektir ve geliştirilebilir.

Analitik Düşünme Nedir?

Bir konuyu tümden gelim metodu ile alt kategorilere ayırmak ve her kategoriyi ayrıca değerlendirmek analitik düşünce yeteneğidir. Konular küçük parçalara ayrılır. Çünkü parçadan bütüne uzanan bir çözüm geliştirilir. Bu yeteneğe sahip olan bireyler karmaşık sorunları çok pratik bir şekilde çözebilir.

Analitik Düşüncenin Sağladığı Avantajlar

  • Öğrenciler için analitik düşünme çok önemlidir. Bu şekilde okul derslerini daha kolay kavrayabilir ve daha başarılı olabilirsiniz.
  • Bu düşünme becerisine sahip bireyler araştırmaya yatkındır. Sorgulayıcıdır. Yanlış olsa bile toplumsal olarak kabul gören doğruları bile sorgularlar. Esasında doğrunun yer, durum ve zamana göre değişebileceği görülür. Analitik bir şekilde düşünmek bireylere bulundukları şartlara göre en doğru kararları verme avantajı sağlar.
  • Herhangi bir davranış biçiminin ya da bilginin doğruluğuna kanaat getirmek için analitik bir şekilde sorgulamak önemlidir. Bu durumun aksi olduğunda ezbercilik, bağnazlık söz konusu olur. Araştırma ve sorgulama becerisine sahip olmayan topluluklar soyut kavramları doğru yorumlayamaz.
  • Hayat boyu karşılaşabileceğiniz sorunlara en sağlıklı çözümler bulma yeteneği de analitik düşünce yapısı ile elde edilir. Sorunların çıkış noktasından başlayarak sonuçları, sebepleri, çözüm yolları, çözüm önerileri, sonuçları ile alt başlıklar tek tek değerlendirilir. Bu şekilde sorun daha net ve doğru bir şekilde çözülür.
  • Sık sık iş ilanlarında da karşınıza çıkabilecek analitik düşünme kavramı, sosyal yaşamı olduğu kadar iş hayatında da işlerinizi kolaylaştırır. Çözüm geliştirebilmek ve eleştirel düşünmek iyi yöneticiler ortaya çıkarır.
  • Genel anlamda birey aklını doğru kullanabilmek için analitik düşünmek zorundadır. Okul, iş ve sosyal yaşamında başarılı olmak isteyenler analitik düşünce yeteneklerini geliştirmeleri önemlidir.

Analitik Düşünce Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Öncelikle bu yeteneğinizi geliştirmek için bu alanda farklı örnekleri incelemeniz gereklidir. Yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Polisiye romanlar okumak bu alanda analitik düşünme yeteneğinizi geliştirecek bir başlangıç adımı olacaktır.
  • Polisiye, politik, bilim kurgu filmleri izleyerek de keyifli bir şekilde düşünce dünyanızı geliştirebilirsiniz.
  • Sayısal bulmacalar ve matematik problemleri çözerek matematik düşünme yapınızı geliştirebilirsiniz. Özellikle sudoku gibi sayısal bulmacalar ve Go gibi derinlikli strateji oyunları çocuklar içinde çok faydalı olacak eğlenceli faaliyetlerdir.
  • Tüm bu sayılanların yanında interaktif zeka oyunları oynayarak zeka gelişimini destekleyebilirsiniz.

Matematiksel Düşünme

Yapı gereği analitik düşünme ile alakalı olan matematik işlemlerinde tümden gelim ile işlemler yapılır. Sonuçlar birleştirilerek tüme varım sağlanmaktadır. Bu da analitik yeteneğinizin gelişmesini sağlar.

Eğlenceli ve etkili bir şekilde çocuklarınızın analitik yeteneğini geliştirmek için zeka ve strateji oyunları oynamalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yetişkinler içinde strateji oyunları bulunmakta, günlük belirli bir sürenin üzerine çıkmadıkça bu oyunlar düşünme yeteneğinizi geliştirebilir.
Özellikle çocuklarda bağımlılık yapma riski çok fazla olduğundan klasik veya pedogojik oyunlar daha doğru bir tercih olacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir