Go Gazetesi Sayı 14

Go gazetesi geri döndü!

Go gazetesi sayı 14 PDF indir.

Go gazetesi sayı 14 PDF indir.

TAYGA BOZKURT GO RÖPORTAJI / 28 Aralık 2019

Go’ya ne zaman başladın? 

Tayga Bozkurt 3,5 yaşında Go öğrenirken.

Tayga Bozkurt 3,5 yaşında Go öğrenirken.

Merhaba, ben Tayga Bozkurt. Ben 3,5 yaşımda GO oynamaya başladım, o zamanlar çok küçüktüm ve GO’yu sevdiğim için oynamaya devam ettim. İlk önce Bilgi Üniversitesi’nde katıldığım bir programda GO’yla tanıştım. Aslında ilk dersimden beri Mehmet Emin Barsbey öğretmenim oldu ama 6 yaşından itibaren sadece GO oynamaya devam etmek istediğimi söyledim anneme ve babama. Onlarda beni Mehmet Öğretmenimin kurucusu olduğu İstanbul GO Okulu’na getirmeye başladılar. O günden beri her hafta sonu GO derslerime devam ediyorum ve fırsat buldukça turnuvalara katılıyorum. Şu an 11 yaşımdayım.

Neden Go oynuyorsun? 

GO oynuyorum çünkü benim kafamı dağıtmama yarıyor. Kafayı dağıtmak derken aslında GO oynarken kafayı toparlamak gerekiyor. Çünkü GO oynarken kafanı başka düşüncelerden arındırıyorsun. Bu da kafanı dağıtmak gibi oluyor. Biraz karışık gelebilir ama bir tek GO tahtasına odaklanınca o an kafanda diğer düşüncelere yer kalmıyor. Sonra maçları kazanınca mutlu oluyorum. Kaybedince yeni şeyler öğreniyorum. Tabii GO okulunda kurduğum arkadaşlıklar da benim için önemli. 

Go oynamanın en çok sevdiğin yanı nedir?

GO oynarken insan kazanınca çok mutlu oluyor ve turnuvalarda madalya alıyorsun. Bunları biriktiriyorsun, koleksiyon yapıyorsun, ben bunları evde sergiliyorum ve bu çok güzel… Benim madalyalarım dışında 4 tane de kupam var. Bunları İstanbul Go Okulu’ndaki bir sistemle kazandım. Haftalık çalışmaları yapan ve derslere düzenli katılan öğrencilerine Mehmet Öğretmenim yeşil puan veriyor. Yıl boyunca en çok yeşil biriktiren kişiler bir sonraki dönem başlarken kupa kazanıyor. Bu her yıl oluyor ve ben en çok kupa kazananlardan biriyim. 

Şimdiye kadar katıldığın Go etkinlikleri içerisinde en çok sevdiğin hangisiydi? 

En çok sevdiğim Açı Okulları’ndaki turnuva, ortam bunu çok güzel destekliyor.  Bu her sene düzenleniyor ve okullar arası en büyük katılımlı GO turnuvası. En önemlisi maçlar farklı farklı sınıflarda aynı anda yapılınca ayrı bir heyecanı oluyor. GO dışında oradayken masa hokeyi oynayabiliyoruz, okulun çok büyük bir alanı var. Bu turnuvanın en sonunda bir de Çin çubuklarıyla fındık yeme yarışması düzenleniyor. Bu da benim sevdiğim en eğlenceli kısımlarından. Ama uzun zamandır bu yarışmaya katılamadım. Buradan da Mehmet Öğretmenime selamlarımı gönderiyorum, umarım 2020’de beni de fındık yeme yarışmacıları arasına seçer. Tabii bir de Japon Bahçesi Turnuvası var. Orası da ortam olarak sanki Japonya’da Go oynadığımı hissettiriyor.

Tayga Bozkurt Versiyon: 2019

Go oyununu soranlara nasıl anlatırsın? 

GO bir tahta üzerinde siyah ve beyaz taşlarla oynanan güzel bir strateji oyunu. Bunu yaparken dikkatinizi toplamanız ve sadece tahtaya odaklanmanız gerekiyor. İlk oynadığınızda çok iyi olamayabilirsiniz. Ama oynadıkça ve her oyun sonrası kendinizi geliştiriyorsunuz. Diyelim ki bir maçı kaybettiniz ve karşınızdaki oyuncu sizden çok güçlü, o zaman rakibinizden yeni hamleler öğreniyorsunuz ve böylece kendinizi daha güçlendiriyorsunuz. Bazen maçın ilk başında rakibin ne kadar güçlü olduğu hemen anlaşılmıyor. Eğer oyuna başlamadan önce biraz sohbet edip kaç yıldır oynadığını sorarsanız seviyesini biraz tahmin edebilirsiniz ancak maçın en başında kimin güçlü olduğu çok belli olmuyor. Oyunun devamında çok önemli hamleler yapıp kazanan oyuncular var, mesela benim gibi:) 

Go’yu tavsiye eder misin? Neden?

GO’yu tabii ki tavsiye ederim. Eğer kendinizi dikkat açısından geliştirmek istiyorsanız GO keyifli bir oyun. Bu daha çok Uzakdoğu’da oynanan ve oraya özgü, geleneksel bir oyun. Ben de ilerde Japon ve Uzakdoğulu oyuncularla GO oynamak istiyorum, hatta neden olmasın oralarda GO eğitimime de devam etmek isterim. 


2019’da Avrupa’da Go adına neler oldu?

Avrupa’nın hemen her ülkesinde ve bilhassa büyük şehirlerde birden çok Go etkinliği düzenlendiğini düşünürsek hepsini buraya sığdırmanın mümkün olmadığı anlaşılabilir. Biz öne çıkan birkaç etkinliği sizler için özetlemek istedik.

2019 yılı Avrupa Grand Prix Finaliyle başladı. Finale 2018 yılı boyunca çeşitli Grand Prix turnuvalarında en çok puan toplayan oyuncular katılabildi. 24-27 Ocak’ta Çek Cumhuriyeti’nin Olomouc kentinde gerçekleşen finalde Rusya’dan Ilya Shikshin (3p) birinci, Slovakya’dan Pavol Lisy (2p) ise ikinci oldu.

Ilya-Shikshin

Ilya Shikshin (Doğum yılı: 1990) 2007, 2010, 2011, 2016, 2017, 2019 yıllarında Avrupa Go Şampiyonu oldu.

Bu sene Go tarihinde bir ilke daha imza atıldı. Transatlantik Profesyonel Go Takım Şampiyonası Avrupa ve ABD takımları arasında internet üzerinden düzenlendi. Avrupa Takımı Polonya’dan Mateusz Surma’nın (2p) 3 seri galibiyeti öne geçerken benzer bir başarıyla ABD’den Eric Lui (1p) 3 seri galibiyet alarak eşitliği sağladı. Son iki turda ise Ukrayna’dan Artem Kachanovskyi (2p) ve Rusya’dan Ilya Shikshin (3p) birer galibiyet alarak Avrupa’yı 5-3’lük galibiyete taşıdılar.

Grand Slam

Avrupa’nın 10.000 euro para ödülü ile en prestijli etkinliği sayılan Grand Slam turnuvası Berlin’de 25-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Polonya’dan Mateusz Surma (2p) birinciliği alırken Ukrayna’dan Artem Kachanovskyi (2p) ikinci sırayı aldı.

2017 yılından itibaren 2 yılda bir düzenlenen Avrupa Profesyonel Oyuncu Seçmeleri’nde bu sene başarıya ve profesyonel oyuncu unvanına Fransa’dan Tanguy Le Calvé (6d) erişti. Turnuva Strasburg’da 16-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti.

1-3 Kasım arasında Viyana’da gerçekleşen 6. İpek Yolu Go Turnuvası’na Avrupa ve Asya’dan 60 kadar oyuncu katıldı. İddialı ödülüyle Avrupa ve Asya’dan güçlü amatör oyuncuları bir araya getiren turnuvada birinci Ukrayna’dan Artem Kachanovskyi (2p) olurken ikinci ise Çin’den Li Jiaqi (6d) oldu.

Bu yılın belki de bizim açımızdan en değerli etkinliği öğrencilerimizin de katıldığı ve 20 Temmuz – 4 Ağustos arasında Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Go Kongresi’ydi. Turnuvanın ana etkinliği olan Avrupa Go Şampiyonası’nı ise namağlup olarak birinci bitiren Rusya’dan Ilya Shikshin (3p) oldu. Gençler turnuvasında ise öğrencimiz Matias Kmubaracıbaşı kendi klasmanında yaptığı tüm maçları kazanarak önemli bir başarıya imza attı.


Go gazetesi sayı 14 PDF indir.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir