Tüm Zamanların En İyi 25 Çocuk Filmi

Muppet Çocuk Filmi (1979)

Muppet Filmi (1979)

Çocuklar İçin Sinema Klasikleri

Marisa Lascala goodhousekeeping.com blogu için çocuklarınızın mutlaka izlemesini tavsiye ettiği filmleri derledi.

Mısırları patlatın, ışıkları söndürün ve ailece bir film gecesine hazırlanın. Aşağıdaki klasik çocuk filmleri hem zamana meydan okuyor hem de yetişkinlere de eğlenceli anlar sunuyorlar.

Not: Filmler yapım yıllarına göre eskiden yeniye sıralanmışlardır.

Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (1937)

Disney tarafından hazırlanan ilk uzun metrajlı animasyon filmi olduğu düşünülünce, bu kadar eski Disney filmlerinin bile hala bu kadar modern görünmeleri gerçekten takdire şayan.

Oz Büyücüsü (1939)

Neredeyse seksen yıl sonra bile Batının Kötü Büyücüsü hala çocuk eğlence dünyasının en korkutucu kötü karakterlerden birisi olmayı başarıyor. Ama o bile Dorothy’nin taşralı güzelliğine denk olamıyor. Kırmızı terliklerden tutun da “Somewhere Over the Rainbow’a” kadar pek çok kavramıyla bu film aslında çocuklukla özdeşleştirdiğimiz pek çok şeyin asıl kaynağı.

Oz Büyücüsü (1939)

Oz Büyücüsü (1939)

Singin in the Rain (1952)

Singin in the Rain, filme ismini veren şarkıdan tutun da “Make ‘Em Lagh”a ve “Good Morning”e kadar satış rekorları kıran pek çok müzik eseriyle dolu. Gene Kelly, Debbie Reynolds ve Donald O’Connor kariyerlerinin zirvesindeler, bu yüzden eğer evde dans meraklıları varsa onlara bu dans üçlüsünü izletmekten daha büyük bir iyilik yapamazsınız.

Uyuyan Güzel (1959)

Uyuyan Güzel o bildik peri masalını muhteşem bir renk paletiyle ekranlara getiriyor, öyle ki filmin her bir anı çerçevelenip duvara asılacak kadar güzel.

Mary Poppins (1964)

Devam filmi olan Marry Poppins Dönüyor ilkinin başarısını yakalayacak mı bekleyip göreceğiz, ancak Julie Andrews’ın bu filmi her açıdan kusursuz sayılır.

Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (1971)

Benzeri başka denemeler de oldu ama hiçbirisi Gene Wilder’in bela denecek kadar şeytani şekercisinin performansını yakalayamadı. Film aynı zamanda çocuklara istedikleri her şeye sahip olmanın bir bedeli olduğunu da gösteriyor. Bu karanlık mesajı filmdeki o kadar tatlının arasından geçirip çocuklara ulaştırmayı da ancak Roald Dahl başarabilirdi.

cocuk-filmleri-Willy Wonka and the Chocolate Factory

Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (1971)

Sounder (1972)

En çok sevilen film eleştirmenlerinden biri olan Roger Ebert, 1933’de Louisiana’da yaşayan bir maraba ailesini anlatan bu film için “en üst seviyede tutkuyla ve aslına sadık kalarak çekilmiş bir film ve tamamen başarılı olmadığı hiçbir alan yok” yorumunda bulunmuştur.

Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut (1977)

Çocukların izleyebileceği çok sayıda Yıldız Savaşları filmi var ve her sene yenisi gelmeye devam ediyor. Ama cesur Jedi’ların, dik başlı prenseslerin ve kıllı Wookie’lerin dünyasını onlara tanıtmak için uzak, çok uzak bir geçmişe (70’lere) uzanıp, Luke Skywalker’ın hikayesinin doğuşu ile başlamak gerekiyor.

Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut (1977)

Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut (1977)

Muppet Filmi (1979)

Film çekmenin büyüsü hakkında bir film olan Muppet Filmi’nde, Kermit, Frozzie, ve Muppet dostların tamamı rol alıyor. Üstelik çocuklar için uygun olmasının yanı sıra Muppet filminin esprileri yaş filan da dinlemiyor. Siz de kendinizi çocukken anlayamadığınız bazı esprileri yakalarken buluyorsunuz.

E.T. (1982)

Elliot’un dış uzaydan gelen bir ziyaretçiyle kurduğu sıcak dostluğu izlerken çocuklar empati kurmayı öğreniyorlar. Yönetmen Steven Spielberg fazla romantizme kapılmadan çocukluğu aktarmak ve kalbimizi cız ettirmek konusunda tam bir ustalık sergiliyor.

Hayalet Avcıları (1984)

Mahalleye Cuma gecesi çöküverdiğinde, kimi arayacaksınız? Elbette Hayalet Avcılarını! Küçük yaştaki film izleyicilerini biraz zorlayabilecek bazı sahneleri olsa da, çok az film korkunç sahnelerle komediyi böyle keyifli şekilde bir araya getirebiliyor.

Hayalet Avcıları (1984)

Hayalet Avcıları (1984)

Geleceğe Dönüş Serisi

Hiçbir yaş çocukları zaman yolcuğu paradoksları hakkında düşünmeye yönlendirmek için çok erken değildir. Tamam, belki uzay-zaman sürekliliğini anlayamayabilirler. Ama yine de Marty McFly’ın çeşitli zamanlara gidip bildiğimiz tarihi kurtarmaya çalışmasından keyif alacaklardır.

Prenses Gelin (1987)

Filmin başındaki ihtiyarın hikayeyi anlatmaya başlarken söylediği gibi, bu filmde herkes için bir şeyler var: kılıç dövüşleri, korsanlar, zalim bir prens, mucizeler, devler, ve elbette, gerçek aşk. Film bittiğinde herkesin beklentileri karşılanmış oluyor.

Güzel ve Çirkin (1991)

Bu film 90’lı yıllarda altın çağını yaşayan Disney animasyonlarının en iyi örneklerinden birini oluşturuyor. Filmde bilgisayarlı grafik çağının getirdiği teknik yeniliklerden çok iyi faydalanılmış. Filmin müziklerini de Disney’in en iyileri olan besteci Alan Menken ve söz yazarı Howard Ashman beraber çalışarak yapmışlar. Bu yüzden bu filmin En İyi Film dalında aday gösterilen ilk animasyon filmi olması hiç de şaşırtıcı değil.

Güzel ve Çirkin (1991)

Güzel ve Çirkin (1991)

Noel Kabusu (1993)

Stop motion animasyon filmlerinde insanı cezbeden bir şey var – sanki aynı anda hem film izliyor, hem de oyuncak figürlerle oynuyormuşsunuz gibi hissettiriyorlar. Bu Cadılar Bayramı/Noel kırması filminde de yönetmen Tim Burton stop motion tekniğini kusursuz şekilde kullanmış, zira Cadılar Bayramı Kasabası’nın ürkütücü sakinleri adeta yaramaz oyuncaklardan oluşan bir topluluk gibiler.

Demir Dev (1999)

Büyük, kocaman bir robot (hem de henüz yıldızı parlamamış Vin Diesel tarafından seslendiriliyor) soğuk savaş döneminde Dünya’ya gelir ve korku ve arkadaşlık üzerine bir ders verir. Filmin yönetmeni, daha sonra Pixar için İnanılmaz Aile’yi çeken Brad Bird.

Ruhların Kaçışı (2001)

Büyük Japon yönetmen Hayao Miyazaki, Alice Harikalar Diyarında benzeri bu hikâyeye kendi dokunuşunu eklemiş ve genç bir kızın, kurallarını pek anlamadığı bir dünyadaki yolculuğunu aktarmış. Film halen Japonya’da en yüksek gişe yapan film unvanını koruyor,  hem de Titanik’i bile geçerek. Animasyonların güzelliğini görünce nedenini anlıyorsunuz.

Harry Potter Serisi

İlk üç Harry Potter filmini, yani serideki filmler küçükler için biraz fazla korkutucu hale gelmeden öncekileri, çocuklarınızla beraber izleyebilirsiniz. Neyse ki bu ilk üç filmde büyücüler dünyasında yaşananlar küçüklerin kendi Hogwards kabul mektuplarını aldıklarını hayal etmelerine yeter de artar bile.

Harry Potter Serisi

Harry Potter Serisi

Kayıp Balık Nemo (2003)

Çocuklarla izlemek için hangi Pixar filmini seçseniz uygun olur. Ama anne babaların çocukları için neler yapabileceklerini anlatan bu filmde siz de kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz.

Coraline (2009)

Noel Kabusu’nu yapan ekip tarafından hazırlanan inanılmaz bir stop motion animasyon filmi. Ancak bu ürpertici çocuk filmi için asıl konu, sahip olduğumuz anne ve babanın kıymetini bilmek üzerine kurulu. Yani ailecek kendinizden bir şeyler bulmanız mümkün. Filmde genç Coraline yeni evlerindeki gizli bir kapıdan geçerek kendisini bir “taklit dünyasında” buluyor. Bu dünyadaki “diğer annesi”, kendi annesinin ona hiç davranmadığı kadar iyi davransa da, bazı karanlık sırlar da saklıyor.

Karlar Ülkesi (2013)

Bütün prenses hayranlarının ilgisini çeken bu filmde iki prenses birbirlerine karşı hislerinin gerçek sevginin en güçlü biçimi olduğunu öğreniyorlar. Tabi bu özellikle abi/abla kardeşler için çok güçlü bir ders. Ancak çocukların büyük bir çoğunluğu mesajı filan boş verip filmdeki inanılmaz şarkı “Let It Go”yu dinlemek istiyor.

Kuzular Firarda (2015)

Favori stop motion filmim Wallace ve Gromit’in yapımcıları büyük şehirde birbirlerinden ayrı düşen bir çiftçi ve bir koyun sürüsünün hikâyesini aktarıyorlar. Filmin çoğunda konuşmalar yok ve insanlar anlaşılmaz sesler çıkarak (hatta babıldayarak) konuşuyorlar. Bu nedenle film aslında bebekler ve okul öncesi çağındaki çocuklar için çok uygun.

Kuzular Firarda (2015)

Kuzular Firarda (2015)

Gizli Sayılar (2016)

Amerika’nın ilk uzay keşif çalışmaları esnasında arka planda yaşanan gerçek bir hikâyeyi anlatan bu filmle ailenizi şaşırtabilirsiniz. Filmde 1960’larda NASA’da çalışan üç kadının hikâyesi aktarılıyor. Bu sebeple hem bir matematik kurdu yetiştirip hem de tarihi gerçekleri (hem iyi hem kötü olanları) göstermek için harika bir film.

Moana (2016)

Prensesten ziyade bir kahraman olan Moana, yarı-tanrı Maui ile birlikte denize açılarak kasabasını ve insanlarını kurtarmaya çalışıyor. Filmdeki müzikler de dünyayı geziyor ve geleneksel Güney Pasifik müzikleri ile Broadway müziklerini ve hatta hip-hop’u bir arada kullanıyor.

Coco (2017)

Miguel adındaki genç bir çocuk Día de Los Muertos esnasında Ölüler Diyarı’ndan geçerek ataları hakkındaki bazı acı gerçekleri öğreniyor. Bu konu bir film için biraz üzücü ve korkutucu gibi dursa da, Pixar’ın ellerinde aile bağlarını kuvvetlendiren sıcak, renkli bir yolculuğa dönüşüyor.

Çocuk Filmi: Coco

Coco (2017)

 


Kaynak: www.goodhousekeeping.com

Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir