Çocukların Kendi Kendilerine Yapmayı Öğrenmeleri Gereken 10 Şey

13 yaşında kazanılmış olması gereken hayati beceriler nelerdir?

Bazı psikologlara göre, çocukların gençliğe geçiş yaşları 9 ila 13 yaşından itibaren başlar. Bu dönem çocukların ebeveyne bağlı olmaktan çıkıp bağımsız döneme geçiş yaptıkları dönem olarak bilinir. Ailelerin bu dönemde çocuklarının “büyüyüp” bağımsız olmalarına müsaade etmeleri gerekir.

yumurta kırmak

Yumurta kırmak ne kadar zor olabilir?

Bu geçiş döneminin sorunsuz atlatılması için ebeveynler çocukları 13 yaşına gelene kadar onlara bazı hayati yetenekleri edinmelerinde yardımcı olmalıdır.

Bright Side, çocukların 13 yaşına geldiklerinde kendi kendilerine yapmayı öğrenmiş olmaları gereken önemli yaşam yeteneklerinin bir listesini hazırladı. Başarılı bir bireyin nasıl yetiştirileceğini öğrenmek için listeyi sonuna kadar okuyun.

  1. Para kazanmak ve idareli harcamak

Çocuklarınız sayı saymaya başladıkları dönemden itibaren onlara para yönetimi ile ilgili bazı temel yetenekleri öğretmeye başlayabilirsiniz. 13 yaşına geldiklerinde çocukların kendi kendilerine haftalıklarından para artırıp biriktirmeyi, temel ev masraflarının ne kadar olduğunu, maaş ve kredi kartları arasındaki farkı ve harcama ve biriktirme ile ilgili karar verebilmeyi öğrenmiş olmaları gerekir.

  1. Basit ev işlerini yapmak

Psikoloji uzmanlarına göre çocuklar erken yaşlardan itibaren yemekten sonra masayı temizlemek veya yıkama gününde çamaşırları toplamak gibi basit ev işlerini yapabilirler. Ebeveynler bu konudaki taleplerinde tutarlı olmalı ve bu konularda çocuklarını teşvik etmelidir. 

13 yaşına geldiklerinde kendi çamaşırlarını ütülemeyi, bulaşık makinesini boşaltmayı, çarşaflarını değiştirmeyi, araba yıkamayı, banyoyu temizlemeyi ve mutfağı toplamayı başarmaları gerekir.

  1. Yemek hazırlamak

Yemek pişirmek çocuklarınızın yetişkinliğe ulaştıklarında çok ihtiyaç duyacakları önemli bir yetenektir. Yemek pişirmeye yeni başlayanlar için sandviçler, çırpılmış yumurta, makarna, çorba ve salata gibi çok sayıda basit yemek tarifleri vardır. 13 yaşına geldiklerinde çocuklar artık ailece ne yeneceğini planlayabilecek, basit bir tarifi uygulayıp yemek hazırlayabilecek ve mutfak malzemeleri ile çalışabilecek seviyeye ulaşmış olmalıdır. Çocuklarınıza mutfakta hijyen ve güvenlikle ilgili bazı temel kuralları öğretmeyi de unutmayın.

  1. Mutfak alışverişi

Çocuklarla alışveriş yapmak

Çocuklara alışverişi öğretmek eğlenceli olabilir 🙂

Çocuklarınızı mutfak alışverişine götürerek bir yemek planı hazırlamak, alışveriş listesi yapmak ve bütçelerine sadık kalmak gibi konularda gelişmelerine ve genç birer bireye dönüşmelerine yardımcı olabilirsiniz. Onlara gıda etiketlerini nasıl okuyacaklarını ve uygun fiyatla nasıl alışveriş yapabileceklerini öğretin.

Sınır koymayı da unutmayın: Kansas Üniversitesindeki bir araştırmaya göre ebeveynleri ile süpermarkete alışverişe giden çocukların %50’si onlardan bir şey almalarını istiyor ve ebeveynlerin de yalnızca %50’si buna hayır diyebiliyor.

  1. Kişisel bakım

Uzmanlar ebeveynlerin çoğunun 10-11 yaşlarındaki çocuklarının hijyen kurallarını kendilerinden öğreneceklerine inandıklarını ifade ediyorlar. Oysa gerçekte, ebeveynlerin çok geç olmadan çocukları ile bu konuda konuşmaları gereken çok şey var:

  • Her gün duş almanın önemi,
  • Deodorant kullanımı,
  • Kıyafet değiştirmek,
  • Tıraş olmak,
  • Ağız hijyeni,
  • Kendi bedenini anlamak.

Kendiniz de iyi bir rol modeli olmayı unutmayın ve her zaman çocuklarınıza bu şeyleri neden yapmaları gerektiğini açıklayın.

  1. Temel ilk yardım

Çocuklar için ilk yardım bilgisi

Çocuklar için ilk yardım bilgisi en hayati beceri olabilir

Temel ilk yardım yetenekleri çocuklarınıza, etrafta başka kimse yokken yaralandıklarında kendi kendilerine müdahale edebilme kabiliyeti kazandıracaktır. Bazı çalışmalar 4 ve 5 yaşlarındaki çocukların acil durum telefon numaralarını öğrenebildiklerini, birisinin nefes alıp alamadığını anlayabildiklerini ve doğru müdahale pozisyonlarını öğrenebildiklerini göstermiştir. Daha büyük çocuklar içinse kanamayı durdurma ve yanıklara ve arı sokmalarına müdahale edebilme kabiliyeti önem kazanmaktadır.

  1. Zamanını yönetmek

Zaman yönetimi kabiliyeti vazgeçilmez bir yetenektir: Çocuğunuz plan yapabilir, önceliklerini belirleyebilir ve verimli şekilde çalışabilir. Çocuklarınıza bu konuda daha verimli olmalarını sağlayacak telefon alarmları veya özel takvimler gibi kolaylıklar sunun. Neyin ne zaman yapılacağına karar vermenin, yazılı planlama yapıldığında daha kolay olduğunu unutmayın. Onlara hediye olarak bir kol saati verin, dikkat dağıtıcı şeylerden etkilenmemelerine yardımcı olun. Her zaman olduğu gibi kendiniz de bu konularda iyi bir örnek teşkil edin.

  1. Sosyal yetenekler ve terbiye

Çocuğunuza mümkün olduğunca erken yaşta terbiyeyi öğretmeniz çok önemlidir. Küçük yaştaki çocukları eğitmek için kendiniz örnek olarak başlayın, kibar olun, ve yaşlılara hürmet gösterin. Evinizde yaşananlar çocuğunuza iyi bir ev sahibi olmak ve sofra terbiyesini öğrenmek için iyi birer fırsattır. Modern toplumlarda “sanal ortam terbiyesinin” de gerçek dünya terbiyesi kadar önemli olduğunu unutmayın. Terbiye kurallarına uyma alışkanlığı genç birer birey olduklarında çocuklarınıza kariyerlerinde başarılı olmalarına ve arkadaşları ile daha iyi geçinmelerine de yardımcı olacaktır.

  1. Yakın yerlere gidebilme

Genç yaştaki çocuklarınızın birkaç yıl içinde araba kullanmaya veya kendi başlarına bir yerlere gitmeye başlamaları ihtimal dâhilindedir. Bu yüzden navigasyon aletlerini nasıl kullanacaklarını ve harita okumayı öğrenmeleri önemlidir. 13 yaşına geldiklerinde çocuklarınızın yol tariflerini ezberleyebilmeleri ve harita işaretlerini okuyarak yollarını bulabilmeleri gerekmektedir. Harita okumayı eğlenceli hale getirecek çok sayıda çevrim içi kaynak bulabilirsiniz.

  1. Duygu durum düzenleme yeteneği

Yalnızca gençler değil, pek çok yetişkin de öfke, stres ve endişe gibi duygularını kabul edip bunlarla başa çıkmakta yetersiz kalabiliyor. Duygu durum yönetim yetenekleri duygularını tanımlama, durumu anlama, duyguları yönetebilme ve ihtiyaç duyduğunda yardım arama kabiliyetlerini içermektedir. Kendini üzgün hissetmenin zayıflık olmadığını ve duyguların bazı durumları idare etmede yardımcı olabileceğini fark etmek çocuklarınıza gelecek hayatlarında yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın 13 yaşına gelene kadar öğrenmeleri gerektiğini düşündüğünüz başka kabiliyetler de önermek ister misiniz? Fikirlerinizi, tecrübelerinizi ve ebeveynlik tüyolarınızı yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz!

Kaynak: https://brightside.me


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir