En Büyük Beş Klasik Tahta Oyunu
Hangi klasik oyunlar gerçekten “klasik”?
Görünüşe göre, ebeveynler yağmurlu bir günde evde tıkılı kalmış çocukları meşgul tutmaya ihtiyaç duydukça, tahta oyunları yardıma koşmuş. Uzun yıllar boyunca dünya üzerinde sayısız tahta oyunu oynanmıştır, ancak bunların hangileri en uzun süreden beri varlığını sürdürüyor? Dünyanın en eski tahta oyunlarını, “klasik klasikleri”, sizler için derledik. Yüzyıllardır oynanan bu oyunların zarif kuralları, derin stratejileri, çeşitli taktik olanakları var ve hepsi günümüz oyuncuları arasında popülerliğini sürdürüyor. Bazıları çocuk oyunu gibi görünmese de, hepsi her yaştan çocuk ve yetişkin tarafından oynanıyor.
“Klasik Tahta Oyunu” Denince Akla…
1 – Go
Go ilk olarak 3000 yıldan fazla bir zaman önce Çin’de oynandı. Dünya’nın kesintisiz oynanagelmiş en eski tahta oyunu olduğu düşünülüyor. Go o kadar popüler ki, günümüzde Japonya’da gazetelerde oyun hakkında köşeler yayınlanıyor. Çin’de Wei Ch’i, Kore’de Baduk olarak bilinen Go, gerçekten de tüm tahta oyunlarının atası. Oyunun amacı, rakibin taşlarını tamamıyla kuşatmak. Bu sizi yanıltmasın, kuralları basit olsa da oyunun gerektirdiği stratejinin satrançtan daha karmaşık olduğu biliniyor.
2 – Satranç
Biz satrancı iki Avrupa kralı arasında oynanan bir akıl oyunu olarak hayal etsek de aslında oyun Güney Doğu Asya’dan geliyor. Satrancın kökenleri, Hindistan’da MS 600 civarında oynanan, Chaturanga adlı oyuna dayanıyor. MS 800 civarında ise Çin Satrancı (Xiangji) ve Japon Satrancı (Shogi) ortaya çıkıyor. 1200 yılı civarında, Avrupalılar bu Hint oyununu uyarlamaya başlıyorlar. 1400’lerin sonuna doğru, fil ve vezir Batı Satrancı’na ekleniyor.
3 – Dama
Satrançtan çok daha basit görünse de, meraklıları için bol miktarda stratejik düşünme fırsatı veren damanın değişik varyasyonları MÖ 3.000’den beri oynanıyor. Oyun, Plato ve Homer gibi büyük düşünürlerin yazılarında da geçiyor. Hatta dama tahtalarına Mısır mezarlarında bile rastlanmış.
4 – Mangala
“Mangala” kelimesi Arapçada “aktarmak” anlamına geliyor. Bazı tahminlere göre 7000 yıllık olan bu oyun, oyuncunun taşları çukurlar arasında taşımasını gerektiriyor. Kurallarının farklı versiyonları olmakla beraber Mangala Afrika’daki neredeyse her ülkede oynanıyor. Bu tahta oyununa verilmiş 800’den fazla isim var. Tahtalar, iki sıra çukurdan ibaret olanlardan, deniz kabuğu veya hayvan şeklinde çukurlara sahip sanatsal tahtalara kadar çeşitlilik gösteriyor. En büyük Mangala oyunu ise 400 taş içeriyor.
5 – Mah Jong
MS 800’e dayanan kökeniyle Mah Jong bu listedeki en genç oyun. Başta bir kart oyunu olan Mah Jong bugün zarifçe işlenmiş taşlarla oynanıyor. Mah Jong’un modern hali büyük ihtimalle ilk olarak 1800’lerde Çin’de oynandı. Bu sırada oyun İngiltere’ye de ulaştı. Oyunun son zamanlarda bilgisayar oyunu olarak popülerliği o kadar arttı ki, bilgisayarlar oyun yüklenmiş olarak satılmaya başlandı.
Kaynak: https://www.thespruce.com/top-5-ancient-board-games-the-classic-classics-412631
Bu yazı thespruce.com web sitesinden İstanbul Go Okulu editörlerince çevrilmiştir. Bu çeviri İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Ya bilmediğim neler varmış. Ellerinize sağlık çok güzel bir içerik.
ellerinize sağlık çok gzel bir oyunu tanıttınız.