Okuduğunu anlama becerisini geliştirmek için Zihin Haritaları*

Çocuklar uzun paragraflar ve karmaşık metinlerle nasıl baş edebilir?

Bu araştırma makalesi, öğrencilere kavrama becerilerini öğretmede bir araç olarak zihin haritalandırmanın kullanımını ele almaktadır. Araştırmanın önemli hedefleri arasında öğrencilerin metin pasajlarını daha iyi anlayıp hatırlamasına yardımcı olmak, genel düşünme becerilerini geliştirmek ve kavrama testi sorularına karşı güvenlerini arttırmak vardır.
Okuduğunu anlama ve kavrama becerisi

Çocuklar uzun ve karmaşık metinleri nasıl kolayca okuyabilirler?

Açıklama

Birinde 33 ve diğerinde 34 öğrenci bulunan farklı becerilere sahip iki ilkokul dördüncü sınıf bu projede rol almıştır. Çalışma, 10 haftalık bir sürede gerçekleştirilmiş ve çalışılacak kavrama testi pasajları olarak mevcut Çin eğitim müfredatının üç alt birimi seçilmiştir. İlk üç oturumda öğretmenler, öğrencilere bir zihin haritasının nasıl oluşturulacağını öğretip kullanılan kelimeleri açıklamıştır.
Ardından öğretmenlerin rehberliği altında öğrenciler, 5 veya 6 kişilik gruplar halinde çalışarak zihin haritası forumunda bulunan kavrama testi pasajlarının içeriğini gözden geçirip özetlemeye başlamıştır. Çalışılmış olan üç kavrama testi pasajının her biri için bir ön bir de son test yapılmıştır. Her bir testte öğrenciler her bir pasaja bağlı 4 tane aynı kavrama testi sorularını yanıtlamıştır. Çalışmadaki öğretmenler öğrencilerin bir öğrenme stili olarak zihin haritalandırmaya karşı öğrenme ilgisi ve tutumları konusunda geri bildirimde bulunmuştur, bununla birlikte seçilen öğrencilerden direk yanıtlar da istenmiştir.

Önemli Sonuçlar

Test sonuçlarının analizi, yapılan son testlerin tamamında geniş kapsamlı ilerlemeler olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmenler, pasaj içeriklerinin haritalandırılmasının öğrencilere uzun pasajlarla ilgili fobilerini yenmek konusunda yardımcı olduğunu ve içeriği kavrama becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir. Öğrencilerin soruları yanıtlarken içerik ilişkisini görsel olarak görüp yanıtları ya da anahtar kelimeleri zihin haritasından elde edebilmelerinden dolayı daha iyi anlama becerisi sergiledikleri ifade edilmiştir. Öğrencilerin çoğunluğu Zihin Haritalarını kullanmak konusunda isteklilik sergilemiştir ve bu da sınıf ortamını daha neşeli bir hale getirmiştir.
Öğrencilerden alınan geri bildirimler, kendilerinin zihin haritalandırmayı bilgileri organize etme açısından faydalı, pasajı anlamalarını sağlama konusunda ise daha basit bulduklarını ortaya koymuştur. Aynı zamanda önemli bilgileri daha iyi hatırlayabilmişlerdir. Grup dinamiklerinden dolayı tüm öğrencilerin Zihin Haritası etkinliklerini bireysel olarak yerine getirmesi durumunda deney sonuçlarının daha doğru olabileceği düşünülmüştür.

Sonuç

Kavrama becerilerini öğretmede zihin haritasını kullanma, öğrencinin kavrama testi pasajlarına dair anlayışını ve hafızasını geliştirir.
*
Başlık: Kavrama Becerilerini Öğretmede Zihin Haritasını Kullanma
Yayın: Educational Research Association (Singapore) 2007. Bu çalışma Compassvale Primary School’da yapılmıştır.
Yazarlar: Mrs Wong-Ang Gek Moi ve Mrs Ong Lee Lian
Tarih/Yıl: 2007
Tam makale adresi:
http://conference.nie.edu.sg/2007/paper/papers/LAN469.pdf
Çeviren: Aykut Açkalmaz
—–
zihin haritaları

Zihin haritaları atölyemiz öğrenciler ve yetişkinler için Kızıltoprak, Kadıköy ve Mecidiyeköy’de.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir