Çocuklar ve Yaratıcılık

Tüm eğitim camiasında kabul edildiği üzere renkler ve şekiller öğrencilerin anlatılan konuları anlamasında çok önemli bir rol oynar. Beynimizin her iki lobunu harekete geçirdiklerinden, öğrencinin öğrenme ve akılda kalma potansiyelini arttırırlar. Bu nedenle zihin haritaları yöntemiyle ders dinlemek ve ders çalışmak bilginin kalıcılığını sağlar. Öğrenci okulda ders dinlerken veya zorlandığı bir konuyu tekrar ederken zihin haritası yaptığında düşüncelerini bir sıraya sokmuş olur. Böylece hem eğlenir hem de öğrenir hem de kendi yaratıcılığıyla ders konusunu birleştirmiş olur.

Öğretmenler de bu yöntemle ders anlattığında öğrenci konuyu daha iyi anlıyor ve daha kolay uyguluyor. Sonuç olarak öğrencinin zihninde öğrendiği bilgi sadece birkaç tekrarla kalıcı hale geliyor. Aşağıdaki haritaya bakarak sağ ve sol beynin nelerden hoşlandığını ve zihin haritası yapmanın beynimizin iki lobunu da kullanmamızı sağladığını görebiliriz.

Zihnimin zihin haritasında

Zihin Haritaları ile Zar Oyunu

Ders çalışma becerilerini geliştiren bu yöntem ilk önce bir oyun oynama aracı olarak öğrencilerin hayatına girebilir. Not alma ve ders çalışma tekniği olarak kullanılan adımlarına daha sonra geçilebilir. Şimdi size zihin haritası kullanarak oynayabileceğiniz bir oyun anlatacağım. Bu oyun için ihtiyacınız olan tek şey bir adet zar.

Yukarıdaki zihin haritasının çıktısını alabilir veya bilgisayar ekranından bakabilirsiniz. Burada oyundaki kişiler sırayla zar atacak ve gelen sayıya göre haritada yapması istenen görevi yerine getirecek. Örneğin “2” gelen kişi iki kitap adı söyleyecek, “4” gelen kişi dört adet bitki ismi söyleyecek. Haritadaki görevler oynayacak çocukların yaş grubuna ve bilgi seviyesine göre daha zor veya daha kolay bir hale getirilebilir. Hatta çocuğunuzdan renkli kalemler kullanarak kendi oyununu çizmesini de isteyebilirsiniz. Kendi yarattığı oyunu oynamak ona çok daha fazla keyif verecektir.

zar oyunu

 

Gördüğünüz gibi yaratıcılığın sınırı yok. Bu nedenle bizim anne-baba olarak yapmamız gereken bu tip araçlarla çocuklarımızı tanıştırarak yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak sağlamak ve ders çalışmanın oyun oynamak kadar keyif verebileceğini onlara anlatabilmektir.

Yazan: Aykut Açkalmaz

Zihin haritaları eğitimi ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz ya da yazarımız Aykut Açkalmaz’ın Aythink web sitesinde buradan ulaşabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir