Dikkat Eksikliğini yenmek için büyük güç: Zihin Haritaları

Dikkat, zihinsel becerilerimizin en önemlilerden biri; kısaca, bir konu üzerine yoğunlaşabilme becerimiz… Hem sosyal hem de akademik kazanımlarımız için gerekli bir beceri. Çünkü dikkat, öğrenme ile doğrudan bağlantılı. Dikkatimiz sayesinde keşfediyor ve öğreniyoruz. Dikkatimiz sayesinde diğer becerilerimizi geliştiriyoruz. Eksikliği ise hem eğitim hem iş hayatımızı zorlayan bir durum.

Dikkat eksikliğini genellikle okul hayatının başlamasıyla fark ediyoruz. Çocuklarda öğrenmeye yönelik ilginin azlığı, ödev yapmak istememe, derse konsantre olamama, sınavlarda dikkat hataları yapma, kurallardan hoşlanmama, dağınık olma, sık sık eşyalarını kaybetme gibi belirtiler varsa arkasında dikkat eksikliği olabilir. Dikkat eksikliği erişkinlerde de başladıkları işi bitirememe, onlardan istenen şeylerin, kendilerine birkaç defa söylendikten sonra yapmaları, konuşulanları dinlemiyormuşçasına durmaları ve çocuklar için de geçerli olan belirtilerle karşımıza çıkar…

Dikkat kazanılabilir bir beceri… İster dikkat eksikliğimiz olsun ister olmasın, dikkatimizi geliştirmemiz mümkün! Çünkü dikkatimizi geliştirdiğimiz kazanacaklarımız çok fazla!

Dikkat eksikliğini gidermede ya da dikkatimizden daha fazla yararlanmamızı sağlayacak farklı çözümler var. Bunların arasında en kısa zamanda en etkili sonucu yaratan ise Zihin Haritaları tekniği.

Zihin Haritaları nedir?

Öğrenmede ve uygulamada yedisinden yetmiş yedisine her yaş grubundan kişinin kolaylıkla ve keyifle uygulayabileceği bir tekniktir. Okul hayatından iş ve özel hayatımıza yaşadığımız pek çok sorunun çözümü ve pek çok konuda da yardımcımız olur. Bir kere teknik öğrenilince ihtiyacınıza bağlı olarak, pek çok amaç ile farklı alanlar ve durumlar için kullanılabilir.

AyThink Zihin Haritaları eğitimiz için tıklayın.

Neden Zihin Haritaları?

Şimdi adım adım gidelim…

1) Dikkat eksikliği olan kişilerin en önemli problemlerinden biri odaklanmadır.

Zihin Haritaları:

  • Bakması, okuması, üzerinde düşünmesi ve hatırlaması eğlencelidir.
  • Gözü ve beyninizi uyararak dikkati çeker.
  • Odaklanma gücünü geliştirir.

2) Bağlantılı bilgiler karmaşık gelir.

Zihin Haritaları:

  • Bilginin büyük parçalarını küçülterek daha kolay anlaşılacak boyuta dönüştürür.
  • Geneli ve detayları aynı anda görmeyi sağlar.

3) Neden, sonuç ilişkisi kurmada zorlanırlar.

Zihin Haritaları:

  • Gözlem gücü kazandırır.
  • Zihinsel çevikliğini arttırır.

4) Kendilerine güvenmezler.

Zihin Haritaları:

  • Etkin olmayı sağlar.
  • Kişinin kendine olan güvenini geliştirir.

5) Bilgileri hafızalarında tutamazlar.

Zihin Haritaları:

  • Büyük miktarlarda veri toplar ve küçük parçalara ayırarak tutar.
  • Bilgileri zihnimizde yerli yerine yerleştirmeye yardımcı olur.

6) Zihninde dolaşan fikirleri toparlayamazlar.

  • Akıldan geçen düşünceleri birbirleri ile ilişkilendirmeyi öğretir.
  • Fikirleri birleştirmede veya ayrıştırmada kolaylık sağlar.

Yapılan araştırmalar, Zihin Haritası tekniğinin kullanımının dikkatin dışında düşünme, sorun çözme, anlamlandırma, neden-sonuç ilişkisi kurma, akılda tutma, hatırlama gibi pek çok becerimizi geliştirdiğini göstermektedir.

Zihin Haritaları tekniği ile ilgili dikkat eksikliği hakkında ve diğer tüm konular hakkında sorularınızı cevaplamaya, farklı alanlarda ve konularda yararlanmamız için destek olmaya hazırız. 

Yazan: Aykut Açkalmaz

Bilgi için: https://www.aythink.com.tr/


Bu yazı İstanbul Go Okulu editörlerince yazılmıştır/çevrilmiştir. İstanbul Go Okulu kaynak olarak gösterilmeden kullanılamaz, kaynak gösterilmek kaydıyla ticari olmayan amaçlar için izinsiz kullanılabilir. Ticari amaçlı olarak, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
0 cevaplar

Cevapla

Yazıyla ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Buraya yorumlarınızı yazabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir